"EU ohrabrena dogovorom o primeni"

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u Beogradu da je EU ohrabrena time što su se Beograd i Priština sporazumeli o primeni Briselskog sporazuma.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 28.05.2013.

12:28

Default images

"To je važan korak i bio je očekivan. Ohrabreni smo činjenicom da su se Beograd i Priština sporazumeli o primeni Briselskog sporazuma", rekao je Dežer novinarima posle konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Dežer je ukazao na to da je sada neophodno preći na praktičnu primenu sporazuma.

"Nećemo da čekamo i već radimo na tome", rekao je on i dodao da je formirano više operativnih timova, a biće imenovani regionalni komandanti, koji su važni za bezbednost i sigurnost na severu Kosova.

On je ocenio da to što su vlade u Beogradu i Prištini usvojile plan primene Briselskog sporazuma predstavlja veoma važan korak i da je ohrabrujuće videti da su se dve strane dogovorile o modalitetima implementacije - tako da sada može da se pređe na sprovođenje sporazuma u praksi.

"Na tim pitanjima već radimo, sada je važno formirati operativne timove koji će sprovoditi sporazum u narednim mesecima, pošto su postavljeni rokovi koje treba da poštuju obe strane", dodao je Dežer novinarima na marginama skupa na kojem su predstavljeni rezultati Investicionog okvira za Zapadni Balkan u Srbiji.

"Ohrabreni smo voljom i posvećenošću obe strane da rade na rešavanju i tih pitanja", kazao je Dežer.

"Mi ćemo nagledati da li se rokovi poštuju i da li pravni okviri treba da budu prilagodjeni", dodao je on. Prema njegovim rečima, tu je i pitanje imenovanja, na primer, regionalnog komandanta policije, što je važno za bezbednost i stabilnost na severu Kosova.

"Ta pitanja moraju biti ispunjena, ali ohrabreni smo voljom i spremnošću obeju strana da to i učine", naglasio je Dežer. Podsetivši da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla da se planom primene ne prejudicira status Kosova, Dežer je dodao: "Pratićemo proces i s naše strane ćemo obezbediti da sva prava raznih gradjana budu ispoštovana i grantovana u tom kontekstu".

Odgovarajući na pitanje o tome da li će biti osigurano izdavanje dokumenata za srpske građane na Kosovu, Dežer je rekao da će biti učinjeno sve kako bi prava svih građana na Kosovu bila osigurana.

Vensan Dežer kaže da je bezbedan i stabilan život potreban i onima na severu i na jugu Kosova podjednako. Svi ti elementi biće deo primene plana, kazao je Dežer, dodajući da ipak "đavo uvek obitava u detaljima".

Na konstataciju novinara da su premijer i potpredsednik vlade, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, tražili dodatne garancije za Srbe na severu Kosova, Dežer je rekao:

"Svima je potreban bezbedan i stabilan život i to ćemo uraditi. Bilo da je reč o severu ili jugu, koji su jednako važni. A to je važno i za sve tamošnje građane. Radićemo na tome da sa zajednicom opština, policijskim i pravosudnim sistemom obezbedimo da prava etničkih grupa budu adekvatno primenjena i ispoštovana."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: