MUP u borbi protiv homofobije

Beograd -- Odeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije MUP-a dobitnik je prve "Duga" nagrade za doprinos borbi protiv homofobije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Načelnik tog odeljenja Golub Gačević koji je u ime zaposlenih primio nagradu, koju dodeljuje Gej strejt alijansa, kazao je u Skupštini grada da je žiri imao težak posao da se odluči kome će nagradu dodeliti.

On je dodao da se pripadnici policije u okviru svog posla trude da obezbede pravo i slobodu svima bez obzira na različitosti.

Prema njegovim rečima, težište rada policije u poslednje vreme bile su i aktivnosti koje se tiču podizanja svesti službenika o poštovanju prava, naročito manjina, u koje spadaju i pripadnici LGBT populacije.

"Drago mi je što smo se našli među nominovanima i što smo nagradu i dobili", rekao je Gačević.

Među nominovanima našli su se Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo pravde i državne uprave. Nominovani su bili i reditelj predstave "Izopačeni" Andrej Nosov i Gordana Mitrović zbog hrabrosti da posle mnogo godina bude prva trans osoba koja je pričala o trans problematici i pi čijoj je životnoj priči snimljen film "Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka" koji je prikazan na Berlinskog festivalu.

Predsednik GSA Lazar Pavlović kazao je da je ta organizacija odlučila da ustanovi nagradu koju će dodeljivati za doprinos borbi protiv homofobije, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

On je podsetio da se u svetu ovaj dan obeležava od 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

Dodeljivanju nagrade prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu