Crkva da ide korak dalje i da kazni

Beograd -- Analitičar Mirko Đorđević smatra da nije dovoljno što se patrijarh Irinej ogradio od izjava vladika Amfilohija i Atanasija već da SPC mora da ide korak dalje.

Izvor: B92
Podeli

"Ta kazna trebalo bi da bude stroga po kanonskim propisima jer ovo obraćanje dvojice episkopa je doista, ja nemam drugu reč osim - skandalozno. Upućene su zloslutne poruke koje ugrožavaju crkvu, crkvenu i laičku javnost i ugrožavaju imidž Srbije", rekao je Đorđević gostujući u vestima B92.

Đorđević smatra da je mitropolit Amfilohije služenjem molitve za upokojene Vlade Srbije na jučerašnjem mitingu u Beogradu protiv briselskog sporazuma Beograda i Prištine prerkšio crkvene kanone.

"Ovakve poruke sahranjivati žive ljude, Vladu izabrane predstavnike Skupšine, on je čitao za upokojenju jekteniju koja se služi samo nad odrom mrtvih a još dalje je u svojoj zloslutnoj poruci otišao penzionisani vladika Atanasije koji je nazvao državni vrh izdajnicima, što nije novo, nego se setio premijera Đnđića sa porukom da je prošao kako je prošao, kaže on.

Đorđević kaže da je ''zloslutna'' poruka vladike Atanasija Jeftića da ni ubijenog premijer Zorana Đinđića nije interesovala “nebeska Srbija”.

"Tim pre jer je Đinđić najviše učinio za crkvu i hram na Vračaru – više nego bilo ko pre njega. Đinđić je lobirao za Hram Svetog Save, uredbom vlade je uveo veronauku u građanske škole, a iz tog hrama su ga ispratili upravo na za čoveka i hršićanina jedan nedostojan način. To su već pretnje, zloslutne pretnje", kaže Mirko Đorđević.

On dodaje da kada se takve poruke čuju na javnom političkom skupu one su loša poruka džavi i javnosti i da će zato odnosi između crkve i države koji su, inače, u poslednje vreme zategnuti ostati takvi.

Ministar prosvete Žarko Obradović danas je ocenio da su jučerašnje poruke pojedinih crkvenih velikodostojnika skandalozne, apsolutno neprimerene i da predstavljaju govor mržnje.

Srpski patrijarh Irinekj ogradio se juče od svih izjava i činjenja mitropolita Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića.

Premijer Dačić je izjavio da je ovo neuobičajen i neprimeren gest prema državi i rekao da se ponekad zapita "čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji". Brojne stranke osudile su ispade sa jučerašnjeg skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu