Keri upozorio Pjongjang

Džon Keri je upozorio Severnu Koreju, na početku svoje posete Seulu, da ne pokušava da izvrši raketnu probu i rekao da bi to bila "ogromna greška".

Izvor: B92

Petak, 12.04.2013.

09:55

Default images

Ovo je Kerijeva prva poseta Aziji od kada je postao državni sekretar i planirana je ranije, mada se sada podudara s porastom tenzija na Korejskom poluostrvu zbog pretnji Severne Koreje.

Keri u okviru azijske turneje planira da poseti i Kinu i Japan u nastojanju da smanji tenzije u regionu, jer se strahuje da bi Pjongjang mogao da lansira raketu 15. aprila, kada Severna Koreja slavi 101. rođendan Kim Il Sunga, preminulog osnivača zemlje.

Južna Koreja je u visokom stepenu pripravnosti zbog naznaka da se Severna Koreja sprema za probu balističkih raketa. Keri je rekao danas da SAD i njegov azijski saveznik Južna Koreja neće prihvatiti Severnu Koreju kao nuklearnu silu i dodao da je severnokorejska retorika "neprihvatljiva".

"Ako bi Kim Džong Un odlučio da lansira raketu bilo preko Japanskog mora ili u drugom pravcu on bi izabrao da namerno ignoriše celokupnu međunarodnu zajednicu. To bi bila ogromna greška jer bi time još više izolovao svoju zemlju", rekao je državni sekretar SAD. On je još jednom pozvao Kinu da utiče na Severnu Koreju.

"Kina ima ogroman potencijal da promeni nešto po ovom pitanju", rekao je Keri.

On je rekao da su SAD saglasne sa Seulom, koji želi da izgradi međusobno poverenje s Pjongjangom. Tokom izborne kampanje nova južnokorejska predsednica Park Geun Hje se distancirala od tvrdog stava njenog prethodnika prema Severu, koji je i prekinuo humanitarnu pomoć Pjongjangu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: