Šarančić osuđen na 5 godina zatvora

Beograd -- Specijalni sud osudio je na pet godina zatvora bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milanka Šarančića, a dvojicu njegovih saradnika na po četiri godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema optužnici, Železnice su oštećene za nešto više od 900.000 evra.

Bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd" Zoran Milićević osuđen je na četiri godine zatvora, dok je pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslav Pejčić oslobođen optužbi.

Zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" Milorad Čelebić osuđen je na četiri godine zatvora, zbog pribavljanja protivpravne imovinske koristi od oko 73 miliona dinara.

Na tu presudu i osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu ukoliko ne budu zadovoljni.

Sud smatra da su krivi zbog sporne nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji. Oni su naneli štetu preduzeću “Železnice Srbije” od 908.000 evra s tim što je faktički iznos mnogo veći.

Šarančić: Presuda pod uticajem bivšeg režima

Komentarišući današnju presudu, Šarančić je izjavio da je ona doneta pod političkim uticajem bivšeg režima.

"Posle krivične prijave, pritvora, političke nedokazive optužnice, danas se sve svodi na to da sudija čita izvornu optužnicu kao da ništa nismo dokazivali poslednje dve godine. To govori da snage bivšeg režima i dalje imaju uticaja na odluke suda", rekao je Šarančić novinarima ispred Specijalnog suda.

Najavljujući žalbu na presudu, Šarančić je rekao da veruje u svoje branioce i u odluku Apelacionog suda, jer je današnja presuda "velika nepravda i sramota za srpsko pravosuđe".

"Verujem da će Apelacioni sud doneti jedino pravednu presudu, a to je oslobađajuća", napomenuo je on.

Bivši direktor "Železnica" smatra da su upravo dobri rezultati koje je to preduzeće postiglo dok je bio na njegovom čelu razlog što su on i njegovi saradnici procesuirani, ali da, kako je naveo, to neko namerno neće da vidi.

Podsećajući da je smenjen dolaskom prethodne vlasti sa čela "Železnica", Šarančić je zapitao zašto posle otplate jedne trećine sredstava za taj posao on nije zaustavljen ako je bio loš.

"Taj posao je spasao 'Železnice' i trebalo je za njega da dobijemo priznanje, a ne ovakav epilog. Očekivao sam oslobađajuću presudu, jer bi samo ona bila zasnovana na istini i pravdi", rekao je Šarančić.

Njegov branilac Goran Petronijević je rekao da će nakon proučavanja presude podneti žalbu Apelacionom sudu i napomenuo da je "prvo poluvreme završeno, a verujem da će drugo biti u našu korist". "Ova presuda je doneta pod političkim pritiskom koji je ovaj postupak opterećivao od samog početka", rekao je advokat Petronijević.

Podsetimo, sporne lokomotive, za čiju nabavku se teretio Šarančić, su iz Slovenije i kupljene su po znatno višoj ceni preko preduzeća posrednika, a ne direktno od slovenačkog ponuđača, a isti je slučaj i sa švedskim lokomotivama.

Sumnja se da su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovođenjem postupka javne nabavke lokomotiva i elektromotornih vozila i uvođenjem u posao posredničkih firmi, među kojima se pojavljuju i strana pravna lica.

Kupovinom iz druge ili treće ruke cena lokomotiva i vozova uvećana je znatno od ponuđene cene direktnog ponuđača.

Oštećeno preduzeće “Železnice Srbije” najavilo je da će u parnici ostvarivati imovinsko pravni zahtev, odnosno da će tražiti naknadu štete, ali da će njen iznos tek biti utvrđen.

Bivši direktor "Železnica Srbije" proveo je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu više od 13 meseci, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo. On je uhapšen 2. juna 2010, a u januaru 2011. je njemu i njegovim saradnicima počelo suđenje. Šarančić je tokom izlaganja odbrane za svoje hapšenje optužio Demokratsku stranku, navodeći da je proces protiv njega politički montiran i da je uhapšen posle sukoba sa funkcionerom DS i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu