Maduro: Čaves uticao na izbor pape

Buenos Ajres -- Latinska Amerika slavi izbor sunarodnika za papu. Nikolas Maduro kaže da je smrt Ugo Čavesa možda uticala na izbor pape iz Južne Amerike.

Izvor: Beta
Podeli

"Nešto je uticalo na to da bude izabran papa Južnoamarikanac. Neka nova ruka je tu imala udela i Hrist je rekao - došlo je vreme Južne Amerike", rekao je Maduro.

Argentinska predsednica Kristina Kiršner pozdravila je izbor Horhea Bergolja za lidera rimokatoličke crkve.

"Želimo mu kao vođi i vodiču Crkve plodnu pastoralnu dužnost u obavljanju tako velikih obaveza u potrazi za pravdom, jednakošću, bratstvom, mirom i humanošću", navodi se u kratkom saopštenju predsednice koja je vernica ali je imala zategnute odnose s novim papom, kao nadbiskupom Buenos Ajresa.

Brazilci su proslavili izbor pape iz Argentine mada su se nadali da će novi papa biti njihov sunarodnik pošto se brazilski nadbiskup Odila Šerer pominjano kao mogući naslednik pape Benedikta Šesnaestog. Ipak, oni su se okupili danas u velikom broju ispred katedrale u Sao Paulu da proslave izbor prvog latinoameričkog pape.

"Želeli smo papu Brazilca ali Argentinci su naša braća, naši susedi", rekao je jedan Brazilac. Biskupska konferencija Brazila pozdravila je izbor novog pape kao prvog pape Latinoamerikanca rođenog na "kontinentu nade". Oni veruju da će izbor pape Argentinca "revitalizovati" katoličku crkvu.

"Možemo se nadati mnogo čemu zbog činjenice da je to jedan Latinoamerikanac", rekao je sekretar biskupske konferencije Leonardo Ulrih Stajner na konferenciji za štampu.

Brazil je zemlja s najviše katolika na svetu, 123 miliona od ukupno 194 miliona stanovnika. U Meksiku katolički biskupi izdali su saopštenje u kome pozdravljaju izbor novog pape i rekli da je to razlog za veliko veselje u Latinskoj Americi a za meksičku crkvu da je to jasan "znak ljubavi za crkve koje su hodočasnici u ovim zemljama".

Biskupi u Rimu su izabrali drugog dana konklave Argentinca Horhea Bergolja za novog papu koji će ići pod imenom papa Franja.

Svet

Mandela "sve bolje i bolje"

Johanesburg -- Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Svet nedelja 31.03. 22:18 Komentara: 4

CAR: Pobunjenici formirali vladu

Bangi -- Samoproglašeni predsednik Centralnoafričke Republike Mišel Ðotodija, odredio je sastav prelazne vlade, u kojoj ima pet ministara, među njima i ministra odbrane.

Svet nedelja 31.03. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 332 idi na stranu