Srbija ušla u Novu godinu

Širom Srbije na ulicama i trgovima građani i njihovi brojni gosti iz inostranstva uz muzički program i vatromet dočekali dolazak nove 2013. godine.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.12.2012.

20:51

Default images

Za zabavu Beograđana i brojnih turista zaduženi su Marčelo i Električni orgazam, kao i bendovi Masterblastersi i Rok hor, Iskaz, ali i violončelistkinja Jelena Mihajlović.

Na Trgu je oko 20 časova, pola sata pre početka programa, počeo da se okuplja sve veći broj ljudi koji su pristizali iz okolnih ulica, a do ponoći je ispred bine bilo nekoliko hiljada uglavnom mladih ljudi.

U novu godinu publiku je uz vatromet uveo Električni orgazam, a proslava se nastavlja etno zvucima Dejana Pejovića i njegove pratnje Black and White World.

Na Trgu Republike se zabavlja uz muziku, a zagreva se uz kuvano vino, rakiju, brojne slatke i slane specijalitete. Novogodišnju atmosferu i buku upotpunjuju brojne petarde.

Na centralnim beogradskim ulicama mogu se čuti brojni strani jezici, a najčešće engleski i slovenački.

Iz policijske uprave prestonice su rekli da nema incidenata i da vlada dobro raspoloženje u gradu.

"Osim dva lakša krivična dela na Voždovcu i Pinosavi, ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira nema, kao ni saobraćajnih nezgoda. Sporadično odjekne po koja petarda", izjavio je Tanjugu šef smene u komandno-operativnom centru policijske uprave za grad Beograd Goran Stamenković.

Prema njegovim rečima, stanje u gradu je "kakvo se poželeti može i bilo bi dobro da tako i ostane do kraja novogodišnje noći". Do ponoći je zabeležena jedna saobraćajna nesreća u kojoj je teže povređena jedna osoba.

Prema podacima Turističke organizacije Beograda u glavni grad Srbije na proslavu novogodišnjih praznika došlo je oko 15.000 gostiju iz inostranstva, a tradicionalno najviše iz bivših jugoslovenskih republika, pre svega Slovenije.

Nova godina se dočekuje i na trgovima širom Srbije, takođe uz prisustvo turista.

Tako na leskovačkom gradskom trgu Široka čaršija, građane zabavljaju Harisa Džinović, trubači i vatromet, u Nišu nastupaju Sanja Ilić i Balkanika, a ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer je prava navala gostiju iz Bugarske, u Novom Sadu nastupaju hor Viva Vox, Slobodan Trkulja, Vlado Georgiev, a za kraj je planiran nastup Sergeja Ćetkovića, u Valjevu pevaju Ana Bekuta i Željko Joksimović, u Kruševcu Miroslav Ilić...

Većina građana severnog dela Kosovske Mitrovice Novu godinu dočekala je u krugu porodice i prijatelja, a neki su "najluđu noć" proveli u restoranima i hotelima.

Osim upotrebe pirotehničkih sredstava tokom dočeka 2013. godine u Kosovskoj Mitrovici se mogla čuti i pucnjava iz vatrenog oružja.

Za razliku od nekih ranijih godina ovoga puta severni deo Kosovske Mitrovice nije okićen novogodišnjim lampionima kojih nema čak ni u izlozima većine trgovinskih radnji u gradu na Ibru.

Građani Kosovske Mitrovice su pored tradicionalnih želja za dobro zdravlje u Novoj godini sebi i prijateljima poželeli mir, a tokom večeri i noći nije bilo redukcija električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: