"Sloveniji preti grčki scenario"

Ako ulični protesti u Sloveniji budu nastavljeni, tu državu mogao bi da zadesi “grčki scenario”, upozorio je premijer Janez Janša.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

11:22

Default images

Janša, naime, smatra da je do protesta, prvo u Mariboru, a potom u Ljubljani i drugim gradovima došlo zbog drugog kruga predsedničkih izbora, koji će biti održani u nedelju, 2. decembra.

"Umesto zanimljivog dvoboja kandidata od kojih smo očekivali predloge za bolju budućnost kojima će konkurisati pred biračima, samo je nekoliko dana pre glasanja pažnja javnosti odvučena na sasvim drugu stranu", naveo je slovenački premijer u izjavi koju je objavio njegov kabinet uoči demonstracija najavljenih za danas popodne u slovenačkom glavnom gradu.

Građani, koji su na protest pozivani putem društvene mreže Fejsbuk, najavljuju da će tražiti i ostavku premijera. Više od 8.000 građana najavilo je dolazak na protest koji će popodne biti održan na Kongresnom trgu u Ljubljani.

Janša je istakao da očekuje da će policija ili građani ubuduće sprečiti nasilje koje već zabeleženo na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani početkom sedmice.

"Isto kao što su slike sa grčkih ulica iz te države oterale strane i domaće investitore, tako se može dogoditi i u slučaju većeg nasilja u Sloveniji, jer su nasilje na ulicama Maribora i Ljubljane već prenele strane televizije, a takva bi situacija samo štetila državi, posebno mladim i nezaposlenima", navodi Janša, preneli su slovenački mediji.

On je upozorio da u demokratiji svako može učestvovati u izbornom procesu i javno izražavati mišljenje, ali da se ne može dopustiti "bacanje granitnih kocki i eksploziva" na pripadnike policije.

"Kad ta granica nestane, ubrzo se iz demokratije prelazi u diktaturu i haos, a nasilju daje građansko pravo", naveo je Janša.

Slovenački predsednik Danilo Tirk pozvao je gradjane da protestuju mirno i da ne podležu provokacijama kako ne bi obesmislili osnovnu poruku protesta.

Protestni pokret, organizovan uglavnom preko društvenih mreža, izazvao je gnev naroda prvo protiv mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera za koga se smatra da je umesan u korupciju.

Mitinzi su, pored Ljubjane, sazvani i u Kopru, Novoj Gorici i Novom Mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: