Konferencija o sukcesiji SFRJ

Beograd -- Međunarodna naučna konferencija "Regulisanje otvorenih pitanja između država sukcesora SFR Jugoslavije" počela je danas u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli

Otvarajući skup, profesor na Centralnom evropskom univerzitetu u Budimpešti Tibor Varadi kazao je da je sukcesija izazov za sve zemlje naslednice SRFJ, ali i za međunarodno pravo koje je, kako je kazao, tokom poslednje decenije često nalazilo pred iskušenjima.

On je podsetio da su sporovi oko nadležnosti pred Međunarodnim sudom pravde rešavani odlukama sa tesnim većinama, kao i da su mnoge odluke tog suda osporavane.

Varadi je istakao da je važno da se novim generacijama ne ostave razmirice oko sukcesije i ukazao na simboliku datuma otvaranja konferencije - 29. novembra 1944. nastala je SRFJ.

Ministar savetnik Generalnog sekretarijata Ministarstva spoljnih poslova Srbije Svetlana Borovnica-Arsenić izrazila je očekivanje da će se nerešena pitanja koja se tiču sukcesije brže rešavati i da će se ići ka njihovom definitivnom razrešenju.

Učesnici skupa raspravljaće, pored ostalog, o pravnim i ekonomskim aspektima regulisanja otvorenih pitanja sukcesije SFRJ, otvorenim pitanjima primene sporazuma o sukcesiji, kao i o tom sporazumu kao osnovu za jačanje dobrosusedskih odnosa i saradnje.

Na konferenciji će biti reči i o obnavljanju ekonomskih veza između država naslednica SFRJ, vezi raspada SFRJ i međunarodnog privatnog prava, pravnim i ekonomskim aspektima poslovanja privrednih subjekata Srbije na području bivših republika SFRJ.

Učesnici skupa analiziraće i pitanje sukcesije i nepokretne državne imovine SFRJ u inostranstvu i sukcesiji države u oblasti državnih arhiva.

Posebna pažnja skupa biće posvećena političkim aspektima regulisanja otvorenih pitanja sukcesije SFRJ, kao i ulozi EU u procesu sukcesije SFRJ.

Na skupu će se razgovarati i o specifičkim političkim i pravnim aspektima regulisanja otvorenih pitanja sukcesije SFRJ, kao i o otvorenim pitanjima između država sukcesora SFRJ u okviru regionalnih bezbednosnih izazova.

Konferencija, koju organizuju Institut za međunarodnu politiku i privredu i nemačka fondacija Hans Zajdel, trajaće do petka.

strana 1 od 163 idi na stranu