Pešice i konjima dolazili u Tiranu

Više desetina hiljada Albanaca prisustvovalo je večeras centralnoj proslavi 100. godišnjice nezavisnosti albanske države u Tirani.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 28.11.2012.

21:49

Default images

Veliki broj Albanaca iz okolnih država i regiona došao je na proslavu na Trg Skenderbeg, od kojih neki na konjima ili pešice, prenosi agencija AP.

Na gradskom trgu prvo je prodefilovala vojna parada, a zatim je poslužena ogromna, 18 tona teška torta.

Premijer Salji Beriša prvobitno je planira da na trgu bude zaklano 2.000 ovaca i zatim ispečeno i podeljeno građanima, ali se od toga odustalo zbog protesta grupa za zaštitu životinja.
Foto: Beta/AP
Prisustvo proslavi otkazao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov, zato što je tokom prošlonedeljne posete automobil premijera Nikole Gruevskog napadnut i gađan jajima.

Proslavi su ipak prisustvovali predsednici i premijeri Crne Gore, Kosova, Mađarske, Hrvatske i Slovenije, kao i visoki zvaničnici Italije.

Grčki šef diplomatije otkazao dolazak zbog Berišine izjave

Foto: Tanjug
Grčki šef diplomatije Dmitris Avramopulos otkazao put u Albaniju pošto je premijer te države Salji Beriša jednu oblast na severoistoku Grčke nazvao "albanskom zemljom".

U saopštenju povodom 100. godišnjice nezavisnosti Albanije, Beriša je govorio o "Albaniji svih albanskih zemalja, od Preveze do Preševa, od Skoplja do Podgorice", preneo je Rojters.

Preveza je deo severne grčke pokrajine Epir, gde su etnički Albanci živeli pre Drugog svetskog rata i Berišina izjava izazvala je ljutnju Atine.

"Takve izjave ne pomažu negovanju klime prijateljstva, poverenja i dobrosusedskih odnosa dve države", saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je ministar Avramopulos otkazao put u Albaniju zbog ovog pitanja.

Iz Berišine kancelarije nastojali su da ublaže premijerovu izjavu, navodeći da se ona odnosila na "istorijski kontekst od pre 100 godina" i da "ne izražava nikakvu teritorijalnu pretenziju prema susedima na Jugu, Severu ili Istoku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: