Akt protiv glorifikacije nacizma

Moskva -- U Generalnoj skupštini UN usvojena je, na inicijativu Rusije, rezolucija protiv glorifikacije nacizma, javila je agencija RIA Novosti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za rezoluciju je glasalo 120 zemalja, protiv su bile tri delegacije - SAD, Kanade i Maršalovih ostrva, dok je 57 zemalja bilo uzdržano prilikom glasanja.

Rezoluciju "Glorifikacija nacizma: o nedopustivosti određenih vrsta prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti u vezi sa njima" usvojio je Treći komitet GS UN, zadužen za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja.

U dokumentu se, između ostalog, izražava ozbiljna zabrinutost usponom ekstremističkih pokreta i političkih partija koje propagiraju rasizam, etnocentrizam i ksenofobiju, koji se bave širenjem ideologije fašizma i rasne nadmoći.

Rezolucijom se osudjuje slavljenje nacističkog pokreta i bivših članova organizacije "Vafen - SS", između ostalog, otvaranjem spomenika i memorijala, kao i održavanje javnih demonstracija sa hvaljenjem nacističke prošlosti, pokreta i neonacizma, navodi RIA Novosti.

"Delegacija Rusije ubeđena je da će usvojanje ove rezolucije uz maksimalnu podršku zemalja-članica dati realan doprinos iskorenjivanju rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti", rekao je predstavnik Rusije Vasilij Nebeznja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 312 idi na stranu