Nov predlog odluke za Savet NBS

Odbor Skupštine Srbije za finansije utvrdio nov Predlog odluke o izboru Saveta guvernera NBS, koji je usklađen sa izmenama Zakona o NBS.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2012.

13:59

Default images

Odbor je novim predlogom precizirao na koji period će se birati Savet guvernera, što je navedeno i u izmenama Zakona o NBS koje je parlament juče usvojio.

Za predsednika Saveta guvernera NBS Odbor je predložio profesora Fakuleteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojšu Savića na period od pet godina. Za članove su predloženi Stojan Stamenković, na period od četiri godine, Miladin Kovačević na tri godine, Nikola Martinović na dve
godine i Ivan Nikolić na period od jedne godine.

Stamenković, Nikolić i Kovačević su saradnici časopisa "Makroekonomske analize i trendovi", koji izdaje Ekonomski institut.

Nikola Martinović je i član dosadašnjeg Saveta guvernera NBS. On je ostao jedini u tom telu pošto su predsednik i ostali članovi podneli ostavke nezadovoljni Zakonom o NBS, donetim 4. avgusta.

Prethodno je Odbor Skupštine Srbije za finansije povukao Predlog odluke o izboru Saveta guvernera, koji je utvrdio početkom oktobra kao i predlog odluke o izboru direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama.

Za direktora te Uprave ponovo je predložen Đorđe Jevtić, a njega je predložila poslanička grupa vladajuće Srpske napredne stranke. Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković zamerio je što među kandidatima za Savet guvernera NBS nema žena, a predsednica Odbora Vesna Kovač kazala je da je to opravdana zamerka, ali je navela da je dama guverner NBS, a da su dame i dva od tri videceguvernera.

Izmenama Zakona o NBS, koje danas stupaju na snagu, uvedeno je različito trajanje mandata funkcionera NBS da bi se, kako se navodi, obezbedio kontinuitet rada organa centralne banke.

Kod prvog izbora članova Saveta guvernera NBS, predsednik Saveta biraće se na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova Saveta biće na pet godina.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Vesna Kovač kazala je danas da po Poslovniku nov predlog odluke o izboru Saveta guvernera NBS može da bude uvršten u dnevni red tekuće sednice koja je počela 23. oktobra, posle povlačenja prvobitnog predloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: