Ispituju se kriterijumi profesora

Senat Beogradskog univerziteta doneo je odluku da dekani fakulteta jednom godišnje dostave rektoru izveštaj o prolaznosti na ispitima.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

11:16

Default images

Tako će postati jasno da li su studenti u pravu kada tvrde da su neki profesori samovoljni i bahati.

Nije sporno da na svakom fakultetu postoji najteži ispit, ali pojedini studenti tvrde da kada se sa njim spoji i samovolja profesora onda studenti postaju nemoćni.

Studenti Geografskog fakulteta tvrde da jedna profesorka već godinama koči stotine akademaca da završe studije. Student Marko Jović je sporni ispit položio, ali kaže za mnoge njegove kolege samo taj jedan ispit je zid koji ih deli od diplome.

"Ako je neko položio 28 stručnih ispita za period od pet godina i ima prosek 8,5 i sad ne može da položi tri-četiri godine jedan ispit, ne osuđujem niti kudim profesorku, ali problem postoji. Sada treba tražiti modus operandi kako prevazići problem", kaže Jović.

Prve korake ka rešenju problema male prolaznosti na ispitima napravio je Senat beogradskog univerziteta, koji je na poslednjoj sednici izmenio Pravilnik o polaganju ispita, pa će ubuduće dekani biti obavezni da prate prolaznost na ispitima i da u slučaju prolaznosti ispod 30 odsto postoji obaveza da se rad tih profesora razmotri.

"To je samo po sebi prilično važno jer će postojati obektivni uvid u situaciju. Taj uvid neće biti samo na fakuletu, već će i rektorat moći da ga analizira", objašnjava Aleksandar Lipkovski, član Senata Univerziteta u Beogradu.

Analiza Centra za obezbeđenje kvaliteta Beogradskog univerziteta pokazuje da skoro na svakom fakultetu postoji problematičan ispit. Od 2.928 predmeta, na 334 je prolaznost ispod 30 odsto, ali na adresu Studentskog parlamenta za sada su stigle žalbe sa samo dva fakulteta - Geografskog i Matematičkog.

"Ono što studenti nastoje i što će nastojati u budućnosti je da se uvede sistem sankcija za sve. Za studente to već postoji - kažnjavaju se na ispitima, a sa druge strane profesori nikome odgovaraju za posao koji su uradili ili koji nisu uradili", ističe Miloš Zeljković, potpredsednik Studentskog parlamenta BU.

Studenti drugih fakulteta podržavaju kolege koje imaju nezgodne profesore, ali kažu i da problem ne treba posmatrati jednostrano.

"Ima određenih predmeta gde je mala prolaznost, ali za to ima više faktora - od strogosti profesora do samog straha studenata i toga što ne uče taj ispit", kaže jedan od njih.

Da li je tačno da su nezgodni na ispitu, novinari B92 pokušali su da pitaju sporne profesore na koje su se žalili studenti Geografskog i Matemarickog fakulteta, ali oni nisu želeli da o tome govore za medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: