Prva žrtva protesta u Pakistanu

Islamabad -- Širom sveta nastavljeni su protesti zbog filma u kome se ismeva prorok Muhamed. U Pakistanu je poginula jedna osoba, a u Belgiji privedeno 120 demonstranata.

Izvor: Tanjug
Podeli

U današnjim protestima širom Pakistana poginula je jedna osoba, a pet je povređeno, saopštila je lokalna policija, a javio je Rojters.

Jedna osoba je poginula kada su, za sada nepoznate osobe, otvorile vatru za vreme protesta u južnom gradu Hajderabadu.

U najvećem pakistanskom gradu Karačiju, pet osoba je povređeno u sukobima s policijom dok su demonstranti pokušavali da dođu do zgrade američkog konzulata. Na današnje proteste u Pakistanu pozvalo je nekoliko grupa.

Protesti povodom kratkog filma "Nevinost muslimana", napravljenog u Kaliforniji, traju već četiri dana, a američke i evropske ambasade, njihove kompanije i škole napadane su u Libiji, Tunisu, Jemenu i Egiptu, navodi britanska agencija.

U Karačiju, oko 1.000 demonstranata počelo je da baca kamenje, a policija je na to uzvratila suzavcem i pucnjima u vazduh, rekao je predstavnik policije Fajzal Lagari. Povređena su dva policajca i tri demonstranta.

U istočnom gradu Lahoreu demonstriralo je oko 4.000 ljudi, a sličan broj i u gradu Kiri Šamozaj na severu države. Lokalne TV stanice emitovale su i snimke sa drugih manjih, mirnih protesta u više od 10 gradova i mesta.

Protest u belgijskom gradu Antverpenu, organizovan putem tekstualnih poruka, pretvorio se u sukob sa policijom, kada su policajci sprečili demonstrante da izađu na glavni autoput. Policija je potom provela 120 demonstranata.

"Upotrebili smo biber-sprej i palice, ali nikog nismo povredili", rekao je portparol policije u Antverpenu, preneo je Frans pres.

Grupa od oko 50 demonstranata okupila se blizu američke ambasade u Ankari u znak protesta zbog filma snimljenog u SAD koji po njima ismeva islam i koji je proteklih dana izazvao talas nasilnih demonstracija u severnoj Africi i na Bliskom Istoku.

Demonstranti su se okupili oko 100 metara od američke ambasde izvikujući "Alah je veliki" i "Smrt Americi" ali im je potom policija blokirala put.

Svet

Meksiko: 16 poginulih u sudaru

Matamoros -- Najmanje 16 ljudi je poginulo na severu Meksika, u sudaru traktora sa prikolicom i kamiona u kome su bili članovi tri porodice, saopštile su vlasti Meksika.

Svet nedelja 30.09. 20:41 Komentara: 0

Blaža kazna za pokajanje

Moskva -- Ruska pravoslavna crkva založila se za blažu kaznu članicama benda "Pusi rajot" ako se pokaju zbog pevanja molitve protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Svet nedelja 30.09. 18:31 Komentara: 12
strana 1 od 289 idi na stranu