SNS: Platforma jača rezoluciju 1244

Stranke na vlasti pozdravile izradu platforme o KiM. Opozicija upozorava da nema odgovora na probleme telekomunikacija, energetike i institucija na severu KiM.

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

15:41

Default images

Naprednjak Milovan Drecun smatra da će novom platformom za Kosovo i Metohiju biti pojačana uloga i značaj Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, čime se šalje poruka da Srbija neće priznati nezavisnost južne pokrajine.

Platforma će, prema njegovoj oceni, znatno pojačati borbu države za imovinu kosovskih Srba i za ekonomsku i socijalnu stabilizaciju srpskog stanovništva.

Između stare i nove platforme, kako je rekao, neće biti velike razlike u smislu Rezolucije 1244, ali će modaliteti realizacije te platforme biti efikasniji i operativniji.

Jedinstvena Srbija pozdravlja pravljenje nove platforme o Kosovu i Metohiji, a i ta stranka će, prema rečima poslanika JS Petra Petrovića, dati određene sugestije.

Naglašavajući da je stav JS da je Kosovo sastavni deo Srbije, Petrović je ukazao na nedavnu poruku premijera Srbije Ivice Dačića u UN da je dosta da samo Srbija čini ustupke, već da to mora i druga strana.

Da je potrebno da dođe do konsenzusa u republičkom parlamentu po pitanju Kosova i Metohije smatra i poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević, koji naglašava da će platforma morati da se oslanja i na dosadašnje usvojene deklaracije o Kosovu.

On je primetio da je očigledno da će država morati da primenjuje mnoge dogovore i obećanja data međunarodnoj zajednici i EU budući da je to uslov za dobijanje datuma pregovora za članstvo u Uniji.

Liberali, pak, smatraju da je od apsolutnog konsenzusa važnije da se kaže da li se odustaje od dosadašnje, kako ocenjuju, pogrešne politike.

Nova platforma bi, prema mišljenju poslanika LDP Bojana Đurića, morala da bude precizna i ne sme da se zasniva na opštim mestima kao što je do sada bio slučaj.

"Ona mora da ponudi konkretne odgovore u vezi sa rešavanjem problema telekomunikacija, energetike i institucija na severu Kosova. Potrebno je što manje zaklinjanja, a što više konkretnih odgovora na probleme", smatra Đurić.

Za liberale, kako je rekao, manje je važno da li će biti postignut apsolutni konsenzus, već je važnije otvoreno razgovarati.

"Do sada je postojao konsenzus, ali Srbija nije imala nikakvu politiku prema Kosovu", rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: