Jugoremedija nezadovoljna Kacinom

Zrenjanin -- Akcionari "Jugoremedije" u Zrenjaninu kažu da su neprijatno iznenađeni izjavama izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina nakon posete toj fabrici.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Oni navode da je Kacin u svojim izjavama otvoreno branio ljude koji su pod istragom i tako vrši pritisak na rad policije i sudstva Republike Srbije.

"Da li je moguće da evropski zvaničnici javno brane interese ljudi čiji su neodgovorni postupci doveli do toga da 460 zaposlenih u 'Jugoremediji' mesecima ne prima zaradu, a 120 zaposlenih u 'Luksolu' nemaju zaposlenje zbog proglašenja stečaja i sve to prolazi nekažnjeno?", pita se Udruženje "Jugoremedija" 3, koje okuplja više od 800 akcionara ove fabrike lekova.

Udruženje je ukazalo da je jedan problem privatizacija "Jugoremedije", sprovedena 2002. i poništena 2007. godine, a potpuno drugi problem je neodgovorno i nestručno rukovođenje fabrikom od 2007. do danas i napomenulo da to Kacinu juče nisu objasnili, jer nisu imali priliku.

Od 2007. godine, kada je neto dobit "Jugoremedije" iznosila 360,6 miliona dinara, zahvaljujući aktuelnom rukovodstvu, za 2011. je iskazan gubitak od 470 miliona dinara, a dugovanja firme danas znatno su veća od procenjene vrednosti fabrike.

Blokada računa fabrike traje od 21. novembra 2011. i na današnji dan iznosi 456,3 miliona dinara, a porezi i doprinosi nisu redovno uplaćivani tako da zaposleni ne mogu da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje. Poslednja zarada je kroz prinudnu naplatu isplaćena za novembar 2011.

U proteklih godinu dana fabriku je napustilo 30 stručnjaka jer nisu mogli da obavljaju svoj posao u skladu sa zahtevima struke i vrlo stroge farmaceutske regulative, dok je zbog neizmirivanja ugovornih finansijskih obaveza prema licencnom partneru "Sanofi-Aventisu" - fabrika
"Jugoremedija" izgubila pravo da proizvodi i distribuira preparate po kojima je decenijama bila prepoznatljiva na domaćem tržištu i koji čine 80 odsto domaće prodaje lekova u toj fabrici.

Zbog neodržavanja sistema i odlaska stručnih kadrova izgubljeni su sertifikati za standarde ISO 9001 i 14001 i GMP sertifikat za izvoz lekova na tržište Ukraine. Posle poništenja prethodne privatizacije (2007. godine) akcije "Jugoremedije" vredele su 20 evra, a danas manje od 200 dinara i nema kupaca.

"Da li je ovakav odnos aktuelnog rukovodstva „Jugoremedije" u saglasnost sa evropskim vrednostima u kojima su društvena odgovornost i privatna svojima osnovni postulati?", navedeno je u saopštenju Udruženja akcionara „Jugoremedija" 3 Zrenjanin.

Društvo

strana 1 od 174 idi na stranu