Stranački kadrovi ponovo direktori

Uprkos najavama o "departizaciji" u javnim preduzećima, po opštinama u Srbiji nastavlja se praksa imenovanja po partijskoj liniji.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

17:07

Default images

Tako su koalicioni partneri u Vranju, socijalisti i naprednjaci, s partijama koje ih podržavaju, podelili vlast, imenovali nove upravne i nadzorne odbore i nove direktore u javnim preduzećima i ustanovama.

Novi koalicioni partneri u Vranju na ravne časti su podelili rukovodeća mesta u lokalnim javnim preduzećima. Na čelo Direkcije za izgradnju došao je rođeni brat šefa vranjskih naprednjaka, a čovek iz iste stranke je i na čelu Zavoda za urbanizam. Socijalistima je pripao vodovod, komunalno preduzeće, ali i sportska hala.

Zamenica gradonačelnika i funkcionerka SNS Bojana Veličkov negira da je stranačka pripadnost bila glavni kriterijum za izbor kadrova.

Vranjanci, koji poznaju novopostavljene direktore, spremni su da im pruže šansu, ali priznaju da bi ipak voleli da je više nestranačkih ličnosti.

Da li će se obrazac iz Vranja preslikati i na državni nivo ili će vlast ispuniti svoje obećavanje o departizaciji? Telekom i Elektroprivreda Srbije su neka od javnih preduzeća na čijem čelu se očekuju promene. Izbor direktora na javnim konkursima, što je obećano kao jedan od prvih koraka u departizaciji, za urednika u "Novom magazinu" Mišu Brkića je samo šminka.

"Voleo bih da vidim nekog nezavisnog direktora, izabranog na konkursu, koji će voditi neko veliko javno preduzeće kada mu neki ministar traži da sponzoriše neku partijsku manifestaciju. Da li će taj direktor imati hrabrosti da kaže: Ne dolazi u obzir da vam damo pare?", kaže on.

Brkić podseća da je neophodno da se promeni ponašanje države kao velikog gazde prema tim preduzećima i da se stvori atmosfera u kojoj izabrani profesionalci mogu da vode preduzeća i bez toga da osluškuju šta država, odnosno aktuelna vlast misli i radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: