"Šef BIA u četvrtak, u NATO nećemo"

Novi direktor BIA biće izabran na sednici vlade u četvrtak, najavio Aleksandar Vučić. Ministar odbrane kaže i da Srbija neće biti član ni jednog vojnog saveza.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.07.2012.

12:38

Default images

Vučić je prvi put od kako je postao ministar odbrane posetio Generalštab Vojske Srbije u Beogradu, gde ga je dočekala počasna Garda.

Posle prisustva kolegijumu Generalštaba, najavio je da će za dva dana biti imenovan prvi čovek BIA, ali nije rekao ko će to biti. "Na čelu BIA biće dobar, vrhunski pravnik, kako ne bi bilo zloupotreba službe", rekao je on.

"Blic" je danas objavio da je najozbiljniji kandidat za novog šefa BIA generalni sekretar predsednika Srbije Nebojša Rodić. Njegov izbor na čelo BIA, kako piše taj list, podržava i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Foto: Tanjug
Vučić je tokom obilaska Generalštaba rekao i da Srbija neće biti član nijednog vojnog saveza, ali da će kao član Partnerstva za mir nastaviti da razvija saradnju predviđenu tim partnerstvom.

"Politika naše zemlje je potpuno jasna i ni ja niti bilo ko drugi nema pravo da je menja. Imamo Ustav, imamo skupštinsku deklaraciju. Republika Srbija je članica Partnerstva za mir i naša vojska i odbrambene snage nastaviće saradnju u okviru tog partnerstva, ali mi nećemo biti članica nijednog vojnog saveza", izjavio je on.
Foto: Tanjug
Vučić je naveo da je već razgovarao sa predstavnicima američke vojske, da će se danas sastati sa ruskim vojnim predstavnicima, a najavio je i da će u narednom periodu razgovarati i sa predstavnicima svih drugih zemlja sa kojima Srbija ima vojnu saradnju.

Novi ministar odbrane je ocenio da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama regiona i da je njegov cilj "mir i dobra saradnja".

Prema njegovim rečima, u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane biće određenih kadrovskih promena, ali su on i predsednik Nikolić zadovoljni načinom na koji posao obavlja načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.
Foto: Tanjug
"Ne žurimo sa kadrovskim promenama, jer prvo želimo da se upoznamo sa situacijom i ljudima, ali će određenih izmena biti", rekao je on i dodao da ni on ni Nikolić neće nametati kadrovska rešenja.

Govoreći o obeležavanju s godina srpske avijacije, Vučić je najavio da će 2. septembra u Batajnici biti održan najveći međunarodni aeromiting u Evropi ove godine. Prema njegovim rečima, očekuje se da na toj smotri avijacije učestvuje najveći broj aviona u izložbenom i letačkom programu koji će biti otvoren za sve građane.

"Na mitingu će biti promovisan i novi školski avion Lasta", dodao je Vučić.
Foto: Tanjug
On je kazao da će kao ministar odbrane nastojati da poboljša odbrambene kapacitete Vojske Srbije, kao i socijalni položaj njenih pripadnika.

Vučić je obećao da će biti više novca za obnovu naoružanja i za poboljšanje socijalnog položaja pripadnika vojske.

Ministar odbrane je dodao da on i Nikolić rade na tome da se ono što se proizvede u sedam fabrika odbrambene industrije proda u svetu i da je o tome već razgovarano sa predstavnicima nekih zemalja Afrike i Azije.
Foto: Tanjug
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da vojska ulaže velike napore na očuvanju operativne sposobnosti i na izvršavanju njenih ustavnih zadataka.

"Svi pripadnici vojske očekuju od ministra da, zajedno sa saradnicima, čuva svoju vojsku i da zajedno jača njene odbrambene kapacitete i sve drugo što je potrebno u savremenim uslovima", rekao je Diković.

Vučić je rekao i da očekuje da u avgustu predstavnici Vlade Srbije, državnog vrha i parlamentarnih političkih stranaka razgovaraju o Kosovu, kako bi se postigao nacionalni konsenzus o toj temi.

"Posle toga, očekuje nas vruć mesec septembar u kojem nas očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i veći pritisak nego što je trenutno", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

216 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: