KiM: 13 godina od ubistva žetelaca

Beograd -- U selu Staro Gracko, kod Lipljana na Kosovu, je obeleženo 13 godina od ubistva 14 Srba na njivi nedaleko od sela.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da tužioci Euleksa i dalje rade na slučaju ubistva 14 Srba u julu 1999. godine u Starom Grackom.

"Euleksovi tužioci iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i policijski istražitelji i dalje rade na tom slučaju kako bi prikupili neophodne dokaze", kazala je Gudeljevićeva Tanjugu, ne navodeći više detalja.

Parastos je danas služio vladika raško-prizrenski Teodosije, nakon čega je održan pomen žrtvama pred spomen pločom na školi u centru sela.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Ubistvo žetelaca je jedan od najtežih zločina nad Srbima od dolaska medjunarodnih misija u Pokrajinu. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Beta od predstavnika misija na Kosovu nije dobila odgovor o toku istrage koja je i 2011. godine bila "u toku".

Komandant Kfora Erhard Biler je prošle godine na parastosu u selu najavio da će učiniti sve da reši problem i deminira seosko groblje.

Ekstremisti iz obližnjeg sela Veliki Alas su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gackom, na kome su sahranjeni i ubijeni 23. jula 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu