O Gon Kvon simpatiše Srbe?

Penzionisani general Armije Sefer Halilović, kog je Haški tribunal oslobodio optužbi, kaže da je sudija O Gon Kvon od početka simpatisao Srbe piše sajt Klix.ba.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

13:18

Default images

Taj sarajevski portal podeća da je Sudsko veće Haškog tribunala, kojim je predsedavao upravo sudija O Gon Kvon, donelo u četvrtak međupresudu kojom je ratnog predsednika RS Radovana Karadžića oslobodilo dela presude za genocid van teritorije Srebrenice.

Klix.ba podseća da je međupresudom od 16. juna 2004. godine bivši predsednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević proglašen krivim za genocid upravo u onim optšinama za koje je Karadžić oslobođen.

I u slučaju MIlošević pred Tribunalom u Hagu bio je sudija O Gon Kvon, ističe Klix.ba.

Prvi komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine, penzionisani general Sefer Halilović, koji je i sam bio optužen pred Haškim tribunalom, a kasnije oslobođen odgovornosti za ratne zločine u BiH, kaže da je korejski sudija od početka simpatisao Srbe.

On kaže da je bilo logično da se Karadžić optuži i za genocide u sedam opština u BiH, s obzirom na to da je za iste zločine i iste opštine bio optužen i Milošević, ali dodaje da izmenom optužnice nije iznenađen.

"Po meni, ovo je bilo za očekivati s obzirom na to da je predsedavajući Sudskog veća, korejski sudija O Gon Kvon od početka pokazivao simpatije prema Srbima. S druge strane, bosanska diplomatija je zakazala. Morala je biti aktivnija. Jer, svaki put kada smo mi neaktivni, to odlično iskoristi diplomatija Srbije. A nema sumnje da je Srbija diplomatski delovala kako bi bila donesena ovakva odluka. Ja sam bio svedok kako je ranije radila srbijanska diplomatija", tvrdi Halilović.

On smatra da se nešto slično ne bi smelo dogoditi u slučaju Ratka Mladića, te da bi u tom postupku morale biti ispravljene sve dosadašnje greške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: