Ivanović: Rizičan potez Kfora

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne razume šta je Kfor motivisalo na današnju akciju.

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.06.2012.

10:39

Default images

On je ocenio da je Kfor na barikadama u Rudaru povukao "veoma rizičan potez".

On je potvrdio da su najmanje tri osobe ranjene u pucnjavi koja se dogodila u mestu Rudare, u opštini Zvečan, na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovoj oceni, Priština i Kfor koriste institucionalni vakuum u Srbiji da bi promenili stanje na terenu.

Ivanović je u izjavi za TV B92 kazao da će ovo nesumnjivo biti težak dan za Srbe na Kosovu.

Prema njegovim rečima, helikopteri neprestano nadleću most koji od Rudara vodi ka Zvečanu i od jutros je blokiran.

Pripadnici Kfora blokirali su jutros most od Rudara prema Zvečanu u nameri da uklone barikadu u Dudinom Kršu, kako bi omogućili slobodu kretanja za sve, prema njihovom saopštenju.

"Izgovor da to ometa slobodu kretanja nema nikakvog smisla", rekao je Ivanović.

"Institucionalni vakuum u Srbiji bio je dobar za neke koji nam nisu pod znacima navoda dobronamerni, a u prvom redu to je Priština, koja želi da obesmisli pregovore koje smo postigli."

On je rekao da bojeva municija nije predviđena za ovakve situacije i da će Srbija sigurno reagovati, ali, kako je rekao, obično su takve situacije u prošlosti bile zataškane.

DS i SNS apeluju na smirivanje situacije

Demokratska stranka je izrazila veliku zabrinutost zbog incidenata na Kosovu i apelovala na sve da hitno utiču na smirivanje situacije.

DS je u saopštenju istakla da je izuzetno važno da se nasilje i sukobi što pre prekinu, da se situacija normalizuje i uspostavi mir, kako bi se kroz dijalog rešili problemi.

Ta stranka je naglasila da se problemi na Kosovu ne smeju rešavati sukobima, već isključivo dijalogom, a za to je neophodna stabilnost i jedinstvo kako bi se zaštitili svi građani Srbije na Kosovu i očuvali legitimni interesi Srbije.

Srpska napredna stranka pozvala je međunarodne misije da se uzdrže od primene sile prema nezaštićenim Srbima sa Kosova i Metohije i da spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini da izazovu nestabilnost i strah među srpskim stanovništvom. SNS je pozvala i građane da se, zarad sopstvene bezbednosti, uzdrže od sukoba s pripadnicima međunarodne misije.

Simić: Akcija KFOR-a pritisak na Nikolića

Predrag Simiæ (Tanjug, arhiva)
Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da je akcija Kfora na severu Kosova "apsolutno povezana" sa polaganjem zakletve novog srpskog predsednikaž i da predstavlja neku vrstu pritiska koji treba da odredi lošiju polaznu poziciju Tomislava Nikolića i buduće Vlade Srbije.
"Mislim da je ovo vatreni doček novog predsednika, ali i poruka Beograda da su stvari na Kosovu otišle dosta daleko i da će novi predsednik i Vlada, kada bude izabrana, morati početi da se bavi Kosovom, na kojem će situacija biti bitno drugačija nego ona koju je ostavila prethodna Vlada i prethodni predsednik", rekao je Simić agenciji Beta.

Simić je ocenio da se radi o zaoštravanju, koje traje od početka predizborne kampanje u Srbiji i koje je danas, akcijom Kfora, doživelo kulminaciju.

"Kako će se situacija dalje odvijati zavisi od Beograda. Kfor i Priština su povukli svoje poteze i nadajmo se da su novi predsednik i buduća Vlada spremni za te izazove, kako su to tvrdili u kampanji", rekao je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: