Janković i Šabić pokrenuli postupak

Ombudsman Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pokrenuli su postupak ocene ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

13:08

Default images

Po toj odredbi podatke o telefonskom saobraćaju građana policija može pribavljati po odluci tužioca, a ne suda, kako to propisuje Ustav.

U saopštenju zaštitnika građana navodi se da je Ustavni sud pre mesec dana, po predlogu zaštitnika građana i poverenika, iz istog razloga već proglasio neustavnom odredbu Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

Ta odredba je, kako se dodaje, propisivala da direktor Vojnobezbednosne agencije, a ne sud, odobrava primenu mera nadzora nad komunikacijama građana.

"Neposredno nakon što je Ustavni sud doneo odluku o neustavnosti odredbe Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji i o njoj obavestio javnost preko zvanične internet prezentacije, na sastanku održanom na inicijativu Zaštitnika građana predstavnici VBA obavestili su Zaštitnika i Poverenika da će zakon primenjivati sve dok sud svoju odluku ne objavi i u Službenom glasniku", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se to još nije desilo i da su policija i Tužilaštvo istakli da će nastaviti da bez odluke suda prikupljaju podatke o komunikacijama građana, "jer oni ne primenjuju zakon čija je neustavnost utvrđena, već Zakonik o krivičnom postupku, koji do tada nije bio osporen pred Ustavnim sudom".

"Novim predlogom Ustavnom sudu, Zaštitnik i Poverenik su sada osporili i Zakonik", dodaje se u saopštenju.

Od svih službi koje, obavljajući svoju delatnost, mogu da zadiru u privatnost komunikacija građana, kako se napominje, jedino je Bezbednosno-informativna agencija obavestila zaštitnika i poverenika da je spremna da bez odlaganja uskladi svoj rad sa odlukom Ustavnog suda iako se ona na BIA formalno ne odnosi.

"Ustavni sud već više puta stao je na stanovište da je za zadiranje u privatnost pošte i drugih komunikacija građana neophodna odluka suda, a ne drugog organa. Međutim, preti opasnost da će do odluke tog suda građani biti predmet neustavne kontrole opštenja, te su Zaštitnik i Poverenik zatražili od tog suda privremenu meru zabrane policiji da prikuplja podatke o komunikacijama građana do donošenja konačne odluke o predlogu za ocenu ustavnosti", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: