Dostojanstvom protiv Brejvika

Oslo -- Zbog mirne atmosfere u Norveškoj tokom suđenja ekstremisti Andersu Brejviku, koji je priznao da je ubio 77 ljudi, strani izveštači začuđeni, navodi “Skaj”.

Izvor: B92
Podeli

Britanska kuća piše da građani zemlje u kojoj se posle nezapamćenog masakra održava “suđenje veka” i dalje istrajavaju u “pomalo samokažnjavajućim” nastojanjima da izbegnu bilo kakva osvetnička osećanja prema nemilosrdnom ubici.

Iako svetski mediji iz dana u dan izveštavaju o suđenju i objavljuju detalje iz šokantnih svedočenja Andersa Brejvika, u Norveškoj se suđenje prati sa sve manje pažnje, a još sredinom prošle nedelje su najtiražniji listovi sklonili Brejvika sa svojih naslovnih strana.

Norvežani dostojanstveno održavaju sećanje na žrtve, od kojih su većina tinejdžeri, i u miru svakodnevno ostavljaju cveće ispred zgrade suda u Oslu, a od početka suđenja nije zabeležen ni najmanji incident.

“To je norveški način. Mi moramo da prođemo kroz ovo iskustvo što dostojanstvenije. Kada bi ljudi vrištali i vikali, onda bi ovo bio cirkus, a ne suđenje. Mi ne želimo da ovo bude cirkus”, izjavio je Trond Henri Blatman, čiji je 17-godišnji sin ubijen na ostrvu Utoja.

On je dodao da su porodice žrtava proživljavale veoma teške trenutke slušajući Brejvikova svedočenja u sudnici, da su plakali, ali da su pustili ubicu da govori do kraja.

“Mislim da svi imaju poriv da vrisnu, pa čak i njegovi advokati. Ali pitanje je: da li bi to pomoglo? Samo bi mu dalo više publiciteta”, rekao je Blatman.

Profesor socijalne antropologije na Univerzitetu u Oslu Tomas Hajland Eriksen rekao je da na ovaj način Norvežani iskazuju otpor prema Brejviku i svemu što je on učinio i što zagovara.

“Oni tretiraju suđenje dostojanstveno, uz mnogo poštovanja. Tako zastupaju vrednosti koje su temelj njihovog nacionalnog identiteta. Kada sam u jednoj izjavi nazvao Brejvika malim debeljuškastim čovekom, mnogi su mi se javili i rekli mi da ne bi trebalo da komentarišem njegov izgled, jer je i on nečije dete”, rekao je Eriksen.

Suđenje Brejviku, koji je priznao da je izvršio ubistva, ali je odbio da prihvati krivicu, nastavljeno je danas njegovim svedočenjem o masakru u Utoji. On je izjavio da mu je žao što su u eksploziji bombe stradali "nevini prolaznici koji nemaju veze sa politikom", ali nije želeo da se izvini zbog žrtava u omladinskom kampu Laburističke partije.

Svet

Srbiji se nudi saradnja sa NATO

Vašington -- Srbiji će posle izbora biti ponuđeno da proširi saradnju sa severnoatlantskom alijansom, najavila je Elizabet Šervud Randal, specijalna savetnica Baraka Obame.

Svet ponedeljak 30.04. 22:51 Komentara: 112

Poslednji zapisi Osame bin Ladena

Vašington -- Američka javnost uskoro će moći da pročita neke od poslednjih pisanih ili otkucanih zabeleški ubijenog vođe terorističke mreže Al Kaide Osame bin Ladena.

Svet ponedeljak 30.04. 20:21 Komentara: 4

Jemen: U sukobima 21 žrtva

Sana -- U žestokim sukobima koji su izbili danas na jugu Jemena, u blizini grada Loder, nad kojim Al Kaida pokušava da povrati kontrolu, poginula je najmanje 21 osoba.

Svet ponedeljak 30.04. 20:19 Komentara: 0

Sarkozijev dogovor sa Gadafijem

Pariz -- Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi postigli su dogovor po kom je za nuklearnu saradnju sa Francuskom, Libija trebalo da oslobodi zatočene bugarske medicinske sestre

Svet ponedeljak 30.04. 20:18 Komentara: 1
strana 1 od 330 idi na stranu