Pastor: SVM je za široku autonomiju

Ištvan Pastor je rekao da se njegova stranka SVM zalaže za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima, a ne za republiku unutar "Savezne Republike Srbije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

16:28

Default images

To predlažu neke manje vojvođanske stranke.

"Mi ne razmišljamo o Vojvodini kao republici unutar Savezne Republike Srbije, već o Vojvodini kao širokoj autonomiji sa zakonodavnom, sudskom, izvršnom vlašću i sa sopstvenim prihodima", rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da Vojvodina i Srbija treba da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

Oni su najavili da će učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije u nedelju, 1. aprila, u Novom Sadu, biti predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže ta federalna formula.

Ištvan Pastor je rekao da će predstavnici SVM-a učestvovati na toj konvenciji, kao što su učestvovali i na prethodne dve i ocenio da će se na tom skupu naći "preostali borci za vojvođansku autonomiju".

"Bićemo na konvenciji da bismo izneli svoje stavove. Sada se postavlja pitanje da li će priča o Vojvodini preživeti ili će zauvek biti potisnuta", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, mnogi koji su autonomiju Vojvodine isticali kao svoj cilj u međuvremenu su odustali od toga.

On je naveo da je Vojvodina u proteklih pet godina ostala uskraćena za 620 miliona evra i ocenio da takav odnos države prema svojoj pokrajini ne sme da se nastavi.

"Vojvodina može da snosi određeni teret solidarnosti, ali ona mora istovremeno i da raspolaže sa onim što je sama stvorila", kazao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: