Solarna oluja udara Zemlju

Očekuje se da će najveća svemirska oluja u poslednjih pet godina pogoditi Zemlju u četvrtak i petak i poremetiti rad sistema elektrosnabdevanja i navigacije.

Izvor: BBC, Tanjug
Podeli

Zbog oluje može biti poremećeno funkcionisanje električnih vodova, GPS sistema, satelita i avionskih letova, upozoravaju stručnjaci.

Oluja bi mogla izazvati smetnje u radu nekih od uređaja koje stanovnici Zemlje najviše cene, ali će stanovnicima u delovima centralne Azije omogućiti da vide auroru borealis ili polarnu svetlost, večeras kada padne mrak.

BBC javlja da će efekti oluje biti najintenzivniji u polarnim zonama i da bi avionima moglo biti preporučeno da izbegavaju rute preko tih oblasti.

U međuvremenu, NASA je upozorila na ozbiljnu oluju koja će pogoditi i Zemlju i Mars, kao i neke ključne satelite te svemirske agencije.

Naučnici čekaju da vide šta će se dogoditi kada čestice pogode Zemlju brzinom od više od 6 miliona kilometara na sat. Solarni fizičar Aleks Jang, koji radi za NASA, rekao je: "Moglo bi nas malo protresti", i dodao kako je ovo ipak još daleko od velikih solarnih oluja.

„Solarne oluje na tri načina mogu ometati tehnologiju na Zemlji: putem magnetskih, radio i radioaktivnih emisija. Ovo predstavlja neobičnu situaciju zbog toga što će sve tri emisije biti izuzetno jake. To znači da nas očekuje jako puno stvari koje mogu da krenu po zlu“, izjavio je Kunčiz, američki stručnjak za vreme u svemiru.

Solarne oluje takođe mogu ometati rad sistema za globalno pozicioniranje, što može predstavljati problem na bušotinama, ali i svim ostalim poljima koja zahtevaju izuzetnu preciznost.

Tokom 1989. godine solarna oluja potpuno je ugasila električnu mrežu u Kvebeku, kada je 6 miliona ljudi ostalo bez struje.

Saznajte da li Sunce zaista preti Zemlji u ekskluzivnom intervjuu koji je za B92 dao Ivan Milić, naučnik iz Astronomske opservatorije u Beogradu

Razno

Na današnji dan, 31. mart

1282. U pobuni Sicilijanaca protiv francuske vlasti pobijeni su svi Francuzi koji su se nalazili na ostrvu. Ustanak poznat pod nazivom "Sicilijanska večernja",

Razno subota 31.03. 00:02 Komentara: 0

Di Stefano na sudu zbog sajta

London -- Izdavačka kompanija "Njuz internešenel" tužila je italijana Đovanija di Stefana, zbog korišćenja veb adrese sa imenom ugašenog tabloida "Njuz ov d vorld".

Razno petak 30.03. 09:44 Komentara: 1

Sadam finansirao Miloševića

Moskva -- Bivši irački lider Sadam Husein finansijski je pomagao Slobodanu Miloševiću tokom suđenja u Haškom tribunalu, izjavila je bivša advokatica Huseina Bušra Halil.

Razno petak 30.03. 09:34 Komentara: 28

Na današnji dan, 30. mart

1135 - U Kordobi u Španiji rođen je Mojsije Majmond, najznačajniji jevrejski filozof srednjeg veka i jedan od najpoznatijih lekara svoga doba. Njegova dela prevedena

Razno petak 30.03. 00:04 Komentara: 1

Na današnji dan, 29. mart

1461. U najkrvavijoj bici Rata dveju ruža u Engleskoj, oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije Jork porazilo je kod Toutona, blizu Jorka snage od oko 40.000 vojnika

Razno četvrtak 29.03. 00:09 Komentara: 2

Na današnji dan, 28. mart

1749 - Rođen je francuski astronom, matematičar i fizičar Pjer Simon Laplas. Istakao se radovima na polju nebeske mehanike, a svoju čuvenu hipotezu o nastanku Sunčevog

Razno sreda 28.03. 00:04 Komentara: 0
strana 1 od 21 idi na stranu