Obeležava se Međunarodni dan žena

Beograd -- Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan žena, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Izvor: Beta
Podeli

Taj praznik obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin, a prvo obeležavanje Dana žena je bilo 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

8. mart je prihvaćen kao međunarodni dan žena 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koja je proglašena za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

Osmi mart kao praznik pod nazivom Međunarodni Dan žena postoji od 1975. godine koja je bila proglašena medjunarodnom godinom žena, a
dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i medjunarodnog mira.

U Srbiji je najavljen niz osmomartovskih manifestacija. U Beogradu će biti održana konferencija "Žene u javnom životu" koju organizuje Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike, a na kojoj će, izmedju ostalih, učestvovati predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović i ministar rada Rasim Ljajić.

Osmomartovska humanitarna aukcija slika "Deset Naj srpskih slikarki - humanost na delu" biće održana u Skupštini Beograda, a Dan žena biće obeležen i uličnom akcijom na Terazijama u okviru kampanje "Karavan ženskih prava".

Na Trgu Republike nevladina organizacija Žene u crnom organizuje performans pod nazivom "Ni suvišne, ni poslušne - i buntovne i solidarne", a u beogradskom Domu omladine najavljena je debata "Žene u Srbiji" u kojoj će učestvovati i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Prvih sto žena koje danas izmedju 11 i 12 časova budu obišle beogradske pijace Zvezdara, Kalenić, Blok 44 i Vidikovac dobiće ružu. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu