Uskoro titl na vlaškom na TV Bor

Bor -- Regionalna televizija Bor prva će u Srbiji titlovati emisije na jeziku Vlaha, čije je pismo usvojeno u januaru ove godine, saopštio je danas taj medij.

Izvor: Beta
Podeli

Autori tog projekta su rekli da su titlovane emisije o tradicionalnom muzičko-folklornom stvaralaštvu i očuvanju kulturne baštine nacionalnih manjina. Te emisije su serija u okviru projekta "50 godina tradicije" koji je finansiralo Ministarstvo kulture.

Šef projekta u TV Bor Miodrag Kokelić kazao je da će se promovisati novo vlaško pismo od 35 slova, koje je u janaru prihvatio Nacionalni
savet vlaške nacionalne manjine, a seriju s titlovima nazvao je "istorijskim činom za Vlahe".

S tim se, međutim, nije saglasna najjača partija Vlaha, Vlaška demokratska stranka Srbije, čiji predsednik Predrag Balašević novu azbuku i titlove naziva "brukom".

On je kritikovao i način prezentacije emisije "Vesti" na vlaškom na borskoj televiziji i zatražio odgovornost glavnog i odgovornog urednika Miloljuba Miloševića i direktora javnog preduzeća "Štampa radio i film" Vladana Novovića.

"Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka. Polovina fonda reči u tim informativnim emisijama su na našem maternjem jeziku, a pola na srpskom. To je mešavina koja ni na šta ne liči", smatra on.

Balašević je dodao da je u razgovoru sa više vlaških organizacija odlučeno da se televiziji Bor uputi protestno pismo.

"Takvu emisiju je bolje ne emitovati, jer se ruži naš jezik, koji je ionako u teškoj situaciji zbog nemogućnosti da se uči u školi", smatra predsednik VDŠ, opozicione partije u lokalnom parlamentu.

Prevodilac emisija na borskoj televiziji Aleksandar Ilić napominje da novousvojena azbuka ima 35 glasova, koji su i ranije bili korišćeni u vlaškom jeziku, a da su sada samo dobili svoje foneme. On smatra da su Vlasi na ovaj način dobili stepen više od onog što su imali do sada.

Društvo

strana 1 od 195 idi na stranu