Jahjaga: Kosovo je činjenica

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je danas u Prištini da je Republika Kosovo nepobitna činjenica o kojoj se ne može pregovarati.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 17.02.2012.

15:08

Default images

Ona je dodala da je to realnost koja je priznata, da je Republika faktor mira i stabilnosti, i najpravičnije i jedino rešenje.

Na manifestaciji povodom četvrte godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, koja je praćena paradom pripadnika Bezbednosnih snaga, Jahjaga je rekla da je nezavisnost plod rada i angažovanja mnogih generacija koje su radile i žrtvovale se za slobodu.

"Republika Kosova je suverena i nezavisna država, sa garantovanim i međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom, ima puni subjektivitet međunarodnog predstavljanja, kao i sve druge države", kazala je ona.

Jahjaga je ocenila da je Kosovo za četiri godine nezavisnosti postiglo značajne uspehe u svim oblastima iako se u Prištini ocenjuje da je za to vreme pređena samo polovina puta do punog međunarodnog priznanja, odnosno prijema u članstvo Ujedinjenih nacija.

"Država Kosova je jedan jednovekovni napor građana i delatnika Kosova. Oni koji nikad nisu posustali i nisu se složili sa robovanjem i okupacijom Srbije na Kosovu, rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Pored diplomatskih, Kosovo muče i ekonomske brige. Predsednik privredne komore Kosova Safet Grđaliju kaže da su ekonomska očekivanja posle nezavisnosti Kosova bila mnogo veća ali da ona nisu mogla biti ostvarena zbog ekonomske krize koja trese svet i sada posebno Evropu.

“Nema puno razloga da budemo optimisti, da sada pričamo o nekim velikim , krupnim koracima sto se tiče ekonosmkog razvoja. Bilo je moguce da se puno toga napravi, ali sama cinjenica da zivimo u takvoj sredini, sama cinjenica da imamo taj nivo korupcije, sto imamo kriminalitet, ti negativni faktori imajući u obzir sve te izjave od raznih institucija mislim da smo tu I gde jesmo. Od svega ovoga sto smo propustili u proslosti moramo pouciti sto I kako trebamo ubuduće", rekao je Grđaliju.

Ivanović: Nezavisnost nije rešila probleme

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da su i nakon četiri godine od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova mnogi problem u pokrajini ostali nerešeni.

Ivanović smatra da će najveći izazov i u narednom periodu biti socijalni problemi na Kosovu i Metohiji, ističući da Srbi imaju osećaj potpune političke, bezbednosne i ekonomske besperspektivnosti.

Ono što je sigurno jeste da je euforija prošla kod Albanaca i da sad i oni razmišljaju o tome kako će preživeti, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM u izjavi Radiju "Kontakt plus".

"Čini se da je trenutak da razmislimo o tome možemo li zajedno kroz dijalog napraviti uslove da se ova sredina, ova teritorija, kako god njen konačni status bude onda kada ga budemo rešili, može tretirati kao mesto gde se eventualno može investirati", rekao je on.

Ivanović je dodao da vidi socijalne probleme na Kosovu kao najveći izazov u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: