Srbiji prete restrikcije struje

Ukoliko se potrošnja električne energije nastavi ovim tempom, restrikcije nisu isključene, kaže komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2012.

23:23

Default images

Mere poput gašenja dekorativne rasvete i isključivanja samreže preduzeća koja nisu od ključnog značaja za život ljudi dale su neke rezultate, ali to nije dovoljno da bi se održao sistem ukoliko i sami građani ne doprinesu štednji.

Većina državnih institucija večeras je bila u mraku, bez rasvete, međutim, potrošnja je ponovo prešla maksimum, pre svega jer se u domaćinstvima struja trošila više. U situaciji kada neke zemlje, poput Bugarske, imaju zabrane izvoza struje, Srbija ukoliko ostane bez struje, neće imati od koga da je uveze ni po mnogo višim cenama, upozoravaju iz EPS-a.

„Nama je cilj da građani ne trpe restrikcije, nama je cilj da se ne isključuji struja građanima, ali i građani bi morali da pomognu, a to znači da smanje nepotebnu potrošnju. Isključena jedna sijalica koja nije toliko neophodna mnogo znači za ceo elektroenergetski sistem", rekao je Dačić nakon sastanka u Elektroprivredi Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je na građane da štede struju, jer je energetski sistem na granici izdržljivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: