Napetost na Korejskom poluostrvu

Severna Koreja povećala bezbednost i podigla stepen pripravnosti vojnih jedinica i obezbedila lojalnost vrhovnih generala posle smrti vođe .

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

14:24

Default images

Zvanični Pjongjang nastoji da konsoliduje vlast naslednika Kim Džong-Ila, ukazuju južnokorejski obaveštajni krugovi.

Zabrinutost je znatno porasla u regionu dok Kimov neiskusni sin, mlađi od 30 godina, Kim Džong-un stupa na vlast u zemlji sa 1,2 miliona vojnika, balističkim raketama i programom nuklearnog naoružanja.

Južna Koreja je stavila svoje trupe u stanje pune pripravnosti. Kao drugi znak pograničnih napetosti, kineske čamdžije duž granične reke koja deli Severnu Koreju od Kine rekle su AP-u da im je severnokorejska policija naredila da prestanu da voze turiste, jer će otvoriti vatru na svaki čamac ukoliko vide bilo koga sa kamerama.

Duž međukoreanske granice, sigurno najutvrđenije i najbolje čuvane na svetu, aktivisti sa juga su danas puštali balone s propagandnim lecima koji će sigurno razgneviti Sever. Na nekima se kritikuje nasledno prenošenje vlasti, a na nekima su slike unakaženog tela libijskog vodje Moamera Gadafija i opis njegove smrti.

Kim Džong-il je vladao tom izolovanom zemljom 17 godina pošto je nasledio vlast od svog oca, osnivača i "velikog vođe" Kim Il-sunga koji je umro 1994.

Kim Džong-un je na političku pozornicu stupio tek prošle godine i ostaje misterija za većinu sveta.

Nacionalna obaveštajna služba u Seulu veruje da Sever sada nastoji da konsoliduje vlast u rukama Kim Džong-una i da je stavila svoje trupe u pripravnost nakon Kimove smrti, rekao je član južnokorejskog parlamenta Kvon Joung-se, a preneo AP.

Jedan južnokorejski vojni zvaničnik potvrdio je da je trupama naređeno da budu u pripravnosti, ali da to ne znači i da su one pomerane.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je Kim umro dva dana ranije od posledica masivnog srčanog udara u 69. godini.
Nakon smrti Kim Džong-Ila raste napetost na Korejskom poluostrvu (Tanjug, Arhiva)
Poslanik Kvon je rekao da je NIS obavestio parlamentarni obaveštajni komitet, kome on predsedava, da su se viši vojni oficiri zavetovali na odanost Kim Džong Unu i da su znatne snage bezbednosti angažovane u većim gradovima širom zemlje.

Prema izveštaju ministarstva odbrane podnetom danas parlamentu u Seulu, a o kome su štampu obavestili poslanici, neke jedinice vojske Severne Koreje, koje su izvodile zimske vežbe, vratile su se u baze posle vesti o smrti Kima. Takođe se navodi da je počelo zvanično obeležavanje žalosti u izvesnom broju jedinica duž granice između dve zemlje.

Predstavnik Ministarstva za ujedinjenje Čoi Bo-seon rekao je danas da vlada nije primetila posebne pokrete trupa u Severnoj Koreji. Vojni zvaničnici su takođe rekli da nisu primetili ozbiljnija dešavanja.

Agencija AP navodi da posredni događaji ukazuju da je počeo prenos vlasti na Kim Džong Una, navodeći da je on juče predvodio najviše generale i partijske funkcionere prilikom odavanje počasti preminulom Kim Džong ilu i obilasku njegovog izloženog tela.

Državni mediji su prikazali snimke kako Kim Džong-un prima saučešća od funkcionera i stranih izaslanika, dok je stajao u blizini očevog tela sa počasnom gardom.

Agencija Rojters, međutim, javlja pozivajući se na izvor sa dobrim vezama u Pjongjangu i Pekingu, da će novi mladi vođa, "veliki naslednik" morati da deli vlast sa ujakom i vojskom nakon smrti svog oca Kim Džong-ila, pošto se ta izolovana zemlja okreće ka kolektivnom rukovodstvu.

Izvor je dodao da je vojska, koja pokušava da razvije nuklearni arsenal, obećala savezništvo mladom neproverenom Kim Džong-unu, koji preuzima od oca porodičnu dinastiju koja vlada Severnom Korejom od završetka Korejskog rata 1953.

Situacija u Severnoj Koreji čini se mirnom, rekao je izvor i dodao da je mogućnost vojnog udara "malo verovatna", s obzirom na to da je vojska "obećala vernost Kim Džong-unu".

Bez jakog čoveka u vojsci, Severnom Korejom će vladati kolektivno rukovodstvo u kome će, pored Kim Džong-una, biti njegov ujak i vojska, rekao je izvor.

Prema državnim medijima, više od pet miliona ljudi u Severnoj Koreji okupilo se kod memorijalnih centara i spomenika u glavnom gradu od objavljivanja vesti o smrti "dragog vođe".

Sever je proglasio državnu žalost od 11 dana, koja će se završiti sahranom 28. decembra i velikim nacionalnim pomenom sledećeg dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: