BiH otkazala potpisivanje protokola

BiH otkazala potpisivanje protokola o saradnji u progonu ratnih zločinaca između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

14:50

Default images

Taj protokol trebalo je da bude potpisan danas u Briselu.

Tužilaštvo BiH je u današnjem saopštenju preciziralo da je dobilo pismo od predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića u kojem se ta institucija upozorava da je "Predsedništvo BiH jedino nadležno da zaključuje međunarodne sporazume u ime BiH".

Nakon prijema dopisa, Komisija Tužilaštva BiH, koja je radila na usaglašavanju protokola, odlučila je da neće potpisati protokol danas u Briselu kao što je to bilo predviđeno.

U saopštenju se dodaje da su protokol razmatrali svi tužioci u Tužilaštvu BiH i da je taj dokument dobio jednoglasnu podršku za potpisivanje.

"Takođe, Tužilaštvo BiH je Ministarstvu pravde BiH, kao resornom ministarstvu, u više navrata dostavljalo protokol, te je unelo određene primedbe ministarstva pravde, a stav ovog ministarstva je bio da predmetni protokol ne podleže ratifikaciji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Tužilaštvo BiH smatra da se u ovom slučaju ne radi o međudržavnom ugovoru nego o protokolu o saradnji dva tužilaštva - Srbije i BiH, kojim se definiše jedan aspekt pružanja međunarodne pravne pomoći u predmetima ratnih zločina, čiji je odnos već regulisan potpisanim međudržavnim ugovorima.

Predsednica Suda BiH Medžida Kreso izjavila je da je dobro što je otkazano potpisivanje protokola dogovorenog prošle sedmice u Sarajevu, jer "on nije rešio ključne probleme koji su i do sada bili sporni u progonu počinilaca ratnih zločina u različitim državama".

Prema njenim rečima: "Ovakav tekst sporazuma ne rešava na nedvosmislen način pitanje dvojnih istraga niti bezuslovno ustupanje predmeta ratnih zločina koje je srpsko tužilaštvo otvorilo protiv naših državljana".

Kreso je za sarajevsko "Oslobođenje" istakla da je saradnja sa Srbijom u procesuiranju ratnih zločina moguća samo na ravnopravnoj osnovi, a ne na osnovu sporazuma koji će se odmah kršiti, kao što je to s ugovorom o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima potpisanim 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: