Neki državni praznici biće radni

U Srbiji će se od 2012. radno obeležavati 22. aprila Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida u 2. svetskom ratu. SRS: neprimereno povećati broj neradnih dana

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2011.

15:09

Default images

Ovaj dan predviđen je amandmanom Odbora za rad i boračka pitanja koji je Vlada Srbije danas prihvatila.

Amandman odbora je u raspravi o izmenama Zakona o državnim praznicima prihvatio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

U raspravi, poslanici Srpske radikalne stranke zatražili su da se u Srbiji kao neradni dani obeležavaju Sveti Sava, Sretenje i Vidovdan.

"Sve drugo što ste izmenama zakona predložili za nas je neprihvatljivo", kazala je poslanica SRS-a Vjerica Radeta.

Za radikale je, kako je navela, apsolutno neprimereno da se povećava broj neradnih dana zbog praznika.

Radeta je kazala da radikali apsolutno prihvataju značaj Sretenja, ali da se zalažu za to da se taj praznik obeležava jedan dan kao što je i do sada bilo, umesto dva dana kako je predloženo izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima.

Izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima je predviđeno da se Sretenje - Dan državnosti, praznuje dva dana - 15. i 16. februara, umesto samo jedan dan.

Predloženo je uvođenje dva nova praznika - Dana primirja u Prvom svetskom ratu i Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kako je predloženo, praznovaće se 11. novembra u spomen na sve nevino stradale od 1914. do 1918. godine.

Predloženo je da se Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu "praznuje radno", kao spomen na 21. oktobar, kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.

Skupština je završila raspravu o 14 amandmana na predložene izmene Zakona o državnim i durgim praznicima, od kojih Vlada nijedan nije prihvatila.

Poslanici iz Sandžaka Esad Džudžević i Bajram Omeragić zatražili su amandmanom da se 11. jul obeležava kao dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Vlada nije prihvatila taj amandman uz obrazloženje da nema primera da se državnim praznikom proglašavaju dani sećanja na izvršen genocid.

Vlada je navela i da je u EU 11. jul zvanično proglašen za Dan sećanja na žrtve masakra u Srebrenici i da i Srbija na prigodan način obeležava taj datum.
Džudžević i Omeragić su zatražili i da se predvidi da se u Srbiji praznuju i verski praznici islamske veroispovesti i to Ramazanski i Kurban-bajram.

Taj amandman Vlada nije prihvatila jer, kako je navela, izmenama nije predviđena promena člana zakona na koji su poslanici podneli amandman.

Vlada je navela i da je Zakonom o državnim i drugim praznicima predviđeno da pripadnici priznatih verskih zajednica imaju pravo da ne rade u dane svojih verskih praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: