Podignuta optužnica za "Kerestinec"

Zagreb -- Zagrebačko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pet Hrvata zbog ratnog zločina počinjenog nad 34 zarobljenika od novembra 1991. i 1992. u logoru "Kerestinec".

Izvor: Tanjug
Podeli

Optužnica je posle jednogodišnje istrage podignuta protiv bivšeg upravnika logora "Kerestinec" Stjepana Klarića (54), njegovog zamenika Dražena Pavlovića (46), Gorana Štrukelja (44), Željka Živeca (43) i Viktora Ivančina (59), koji su tada bili stražari.

U taj logor, inače bivšu raketnu bazu JNA, dovođeni su zarobljeni pripadnici JNA, dobroboljačkih srpskih jedinica uglavnom s područja Siska, i civili, među kojima je bilo i žena.

Klarić se tereti da je dozvoljavao pomenutim optuženima i ostalim potčinjenim stražarima i drugim pripadnicima Hrvatske vojske da ratne zarobljenike fizički i psihički maltretiraju, kao i da je učestvovao u njihovom zlostavljanju, objavljeno je u saopštenju na internet stranici tužilaštva.

Svi okrivljeni se terete i da nisu preduzeli ništa da spreče i kazne takva zlostavljanja u onim situacijama kad sami nisu učestvovali u njima, čime su prekršili propise međunarodnog ratnog prava.

Petorica optuženih se terete da su u navedenom periodu na razne načine zlostavljali ukupno 34 osobe, čime su im naneli velike patnje i povrede telesnog integriteta i zdravlja.

Protiv optuženih, koji su u zatvoru od novembra prošle godine, predloženo je produženje pritvora zbog težine počinjenog dela.

Klarić i ostali su uhapšeni pre godinu dana, a pred istražnim sudijom branili su se ćutanjem.

Neki od zarobljenika koji su prošli kroz "Kerestinec" govorili su o brutalnom batinanju zarobljenika, skoro svakodnevnim mučenjima i silovanjima.

strana 1 od 31 idi na stranu