Odlaže se sednica o Kosovu

Sednica Skupštine najavljena za 2. novembar, na kojoj bi trebalo da se razmatra vladin izveštaj o situaciji na Kosovu, biće odložena za dan-dva, potvrđeno B92.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 31.10.2011.

09:43

Default images

Razlog za odlaganje je to što se očekuje da Vlada uz izveštaj, koji je već podeljen poslanicima, pošalje još jedan dokument koji bi sadržao i neke zaključke u vezi sa politikom prema Kosovu, o kojima bi se parlament izjašnjavao.

Prema pisanju Tanjuga, Vlada zapravo sprema deklaraciju o Kosovu. Ta agencija dodaje da je Vlada već dostavila Skupštini Izveštaj o aktivnostima na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji, o kome će sutra raspravljati Odbor za Kosovo i Metohiju.

Predsednica Skupštine Srbije Slavića Đukić Dejanović izjavila je da će sednica o Kosovu biti zakazana, najverovatnije, za iduću sedmicu. "Sednicu skupštine zakazaću, najverovatnije, za iduću sedmicu, jer nema tehničkih uslova da se ona održi u sredu", rekla je ona.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ranije je izjavila da se očekuje da će uz razmatranje izveštaja vlade o situaciji na Kosovu parlament glasati ili o zaključima Odbora za Kosovo ili o deklaraciji, kao i da od toga zavisi kada će sednica Skupštine biti zakazana.

Ona je agenciji Beta kazala da nije realno očekivati da sednica Skupštine Srbije posvećena situaciji na Kosovu bude održana pre petka.

DSS ima svoj predlog

Marko Jakšiæ
S druge strane, Demokratska stranka Srbije saopštila je da će parlamentu uputiti predlog zaključaka u kojima se traži da se na adminstrativne prelaze na Kosovu i Metohiji vrate predstavnici UNMIK-a.

Funkcioner te stranke Marko Jakšić je rekao da će DSS skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju i skupštini Srbije uputiti zaključke sa nadom da će se oni usvojiti imajući u vidu da će oni "na pravi način pomoći rešavanju pitanja Kosova i Metohije".

Jakšić je naveo da je zaključak broj jedan da je protivpravan i politički neprihvatljiv zahtev zapadnih zemalja za ukidanje institucija države Srbije pod izgovorom da je reč o paralelnim institucijama.

"Jedine paralelne i istovremeno nelegalne institucije u Pokrajini su samoproglašene institucije lažne države Kosovo,jer su u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 1244, Poveljom UN i Ustavom Srbije", rekao je Jakšić.

Prema njegovim rečim,a drugi zaključak je da Skupština Srbije podržava miran protest Srba protiv nasilnog dovođenja albanskih carinika i policajaca na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Jakšić je rekao i da je treći zaključak da je jedino rešenje za uspostavljanje prelaza na Jarinju i Brnjaku da sve administrativne i carinske poslove na ta dva prelaza obavlja UNMIK i da je četvrti da parlament potvrđuje da će Srbi sa Kosova, kao i prethodnih godina, učestvovati na parlamentarnim izborima kao i na lokalnim izborima koje će raspisati Skupština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: