Lavrov: Srbija i Rusija mogu više

Braneći svoju teritoriju Srbi treba da se drže Rezolucije 1244 SB UN u kojoj stoji da je KIM deo Srbije, kaže ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

22:33

Default images

Rusija će i dalje zadržati svoj stav o Kosovu, ni u budućnosti neće priznati samoproglašenu državu Kosovo, dodaje Lavrov.

Odnosi Rusije i Srbije su zaista dobri, ali postoje još velike rezerve da se oni unaprede u više oblasti, kaže ruski ministar za "Novosti".

“Rusija će podržavati sve aktivnosti koje je Beograd nameravao da učini u okvirima političkog rešenja problema na osnovu Rezolucije 1244. Kao i do sada čvrsto se držimo takve pozicije, nastale stremljenjem da doprinesemo jačanju dugoročne stabilnosti u balkanskom regionu. Upravo rukovodeći se takvim pristupom mi smo podržali proces dijaloga između Beograda i Prištine. Pažljivo pratimo njegov tok. Ocenjujemo da je dijalog nedavno bio prekinut zbog destabilizacije situacije na administrativnoj liniji između Kosova i ostalog dela Srbije”, kaže Lavrov.

Ministar Lavrov je naglasio da kosovska problematika zauzima prioritetno mesto.

“Što se tiče rešavanja problema u ovoj srpskoj pokrajini, Rusija nije izmenila svoju poziciju. Normalizacija se mora sprovoditi u strogom skladu sa Rezolucijom 1244. Pokušaji da se zaobiđe ta rezolucija su grubo kršenje međunarodnog prava i vode destabilizaciji situacije na Balkanu. Kao što je poznato, mi ne priznajemo samoproglašenu nezavisnost takozvane republike Kosovo. Pricipi međunarodnog prava i ubuduće će biti u osnovi stavova i pravca Rusije kako da se reguliše kosovski problem”, kaže Lavrov.

Rusko-srpski odnosi su na visokom nivou, smatra Lavrov.

“Težimo tome da naše partnerstvo odgovara savremenoj realnosti, da se gradi na međusobnom poverenju, razumevanju i poštovanju interesa naroda obe zemlje i međusobnoj podršci kako ono ne bi bilo podvrgnuto trenutnoj političkoj konujnkturi. Polazimo od toga da su rukovodstva naših država čvrsto raspoložena da razvijaju saradnju upravo na takvim principima. Pravna forma kojom ta dobra saradnja treba da se učvrsti je drugostepeno pitanje”, kaže ministar spoljnih poslova Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: