"Parada" dobila filmsku verziju

Priča Paradi ponosa u Beogradu dobila je filmsku verziju. Problemi junaka filma reditelja Srđana Dragojevića slični su stvarnim problemima njenog prganizovanja.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

19:42

Default images

10.10. 2010. filmska ekipa prošetala je zajedno sa učesnicima jedine održane Parade ponosa u Beogradu.

Tada je snimljene poslednja scena ljubavna priča, koja govori o tome šta su ljudi, bili ono u homo ili heteroseksulanoj vezi, spremni da urade za one koje vole. Nasuprot tome junaci filma se kao i u stvarnosti, suočavaju sa nerazumevanjem države i neobjašnjivim besom mladih ljudi.

"Ovaj film ima tu misiju da pokrene neke pametne ljude, kojih hvala bogu još uvek ima ovde ali su se povukli pred primitivcima da osmisle neke programe, da osmisle poslove tim mladim ljudima, da im daju ideju i viziju gde, kako, kuda, jer mislim da je ovo najmračnije doba srpske istorije", rekao je glumac Nikola Kojo.

Do zapleta dolazi kada grupa gej aktivista angažuje kriminalce iz bivše Jugoslavije, predvođene Kojinim likom Limunom, da ih štite tokom održavanje parade ponosa, jer od policije ne dobijaju zaštitu, a u društvu nailaze na pretnje. Osude na račun filmske ekipe stižu i preko interneta gde na YOUTUBE ispod trejlera svakoga dana osvane pregršt negativnih komentara, pre nego što je film i prikazana.

"Zemlja u sred Evrope u kojoj nasilje je toliko kao da ratovi nikada nisu prestajali. Ja ne očekujem da se svi slažu, ali ne možete da idete ulicom i da tučete nekog. To prosto nije normalno, za to postoje zakoni i sudovi.", kaže glumac Goran Jevtić.

Parada je snimana i u Hrvatskoj i Makedoniji, donosi nam prepoznatljiva lica regionalnih kinematografija, a sa njima poznat humor inspirisan nacionalnim različitostrima, koji iako ispunjen stereotipima ni u jednom trenutku ne biva neukusan. Kao i uvek mesto pred kamerama kod Dragojvića dobijaju poznata lica srpske javne scene, a sve to i ovoga puta je uobličeno u prepoznatljivu fotografsko-scenografsko-kostimografsku estetiku njegovih filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: