"Osvajanje slobode" Aidi Ćorović

Aida Ćorović, novinarka i direktorka NVO Urban-in iz Novog Pazara, dobitnica je 11. nagrade "Osvajanje slobode" koju dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić".

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

15:42

Default images

Ova nagrada dodeljuje se ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu.

“Osvajanje slobode“, tradicionalno se dodeljuje 24. septembra, na dan kada su građani svojim glasovima smenili režim Slobodana Miloševića. Nagrada će biti uručena u subotu uveče u Skupštini Grada Beograda.

Fond “Maja Maršićević Tasić” osnovali su Majini prijatelji 2001. godine u želji da sačuvaju uspomenu na njenu borbu za osvajanje slobode. Akutelnost ove tradicionalne ženske nagrade je sve veća.

Aida Ćorović je rođena 1961. godine u Novom Pazaru. Studirala je arhitekturu i istoriju umetnosti u Beogradu. Do početka devedesetih bavila se likovnom kritikom, arheološkim i arhitektonskim istraživanjima.

Početkom ratnih devedesetih postaje mirovna aktivistkinja angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom.

1997. godine sa grupom prijatelja u Novom Pazaru osniva "Urban in" - nevladinu organizaciju, koja je po njenoj oceni "prostor gde možemo da budemo nesmetano kreativni, tačka otpora i prkosa ili, što kaže moj sapatnik na istom poslu, Sead - mi nismo nevladina organizacija, mi smo način mišljenja".

Gotovo 15 godina "Urbanin in" je realizovao desetine projekata, više od 3.000 mladih su prošli kroz programe ove nevladine organizacije, koja predstavlja prvi i jedini građanski bunt koji se ikada desio u Novom Pazaru.

Poslednjih meseci u javnosti je poznata po oštrom sukobu sa sandžačkim muftijom Muamerom Zukorlićem. Nagradu “Osvajanje slobode“ za 2011. godinu dodelio je žiri koji čine sve dosadašnje dobitnice nagrade:

Verica Barać, predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije (2010)

Dr Srbijanka Turajlić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta (2009)

Mirjana Karanović, glumica (2008)

Lila Radonjić, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža (2007)

Hedvig Morvai-Horváth, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu (2006)

Borka Pavićević, osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, (2005)

Ružica Đinđić (2004)

Biljana Srbljanović, dramaturškinja (2003)

Goranka Matić, urednica fotografije nedeljnika "Vreme" (2002)

Olja Bećković, novinarka (2001)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: