Merkelova danas sa državnim vrhom

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće u Beogradu sa državnim vrhom o evrointegracijama Srbije, odnosima u regionu i ekonomskoj saradnji.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.08.2011.

08:06

Default images

Prema navodima nemačkih medija, Merkelova će u Beogradu "pojačati pritisak na Srbiju" kad je reč o razgovorima s Prištinom.

Merkelova će se sastati s predsednikom Borisom Tadićem u Palati Srbija, gde će biti vođeni razgovori u "četiri oka", nakon čega će biti održan sastanak delegacija dve zemlje, a zatim i zajednička pres konferencija.

Pored razgovora s predsednikom Tadićem, Merkelova će imati i zvaničan susret sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem. Sastanku će prisustvovati i zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik vlade Božidar Đelić, ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić, odbrane Dragan Šutanovac i ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. Boravak u Beogradu Merkelova će iskoristiti i za susret sa udovicom pokojnog premijera Zorana Đinđića, Ružicom, i stipendistima Fonda "Dr Zoran Đinđić".

Merkelova će sa svojim srpskim domaćinima razgovarati o međunarodnim, bilateralnim i privrednim temama, približavanju Srbije EU i razvoju situacije u regionu, posebno na Kosovu.

Nemačka kancelarka u Beograd je sinoć stigla nakon jednodnevne posete Zagrebu, gde se juče sastala s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor i izjavila da sve zemlje zapadnog Balkana mogu da postanu članice Evropske unije ako ispune preduslove, a kao uslov za Srbiju navela je normalizaciju odnosa sa Kosovom.
"Primer Hrvatske je primer da svaka zemlja u ovom regionu može da uspe da postane članica EU. Mi to želimo. Ali zato se moraju ispuniti preduslovi. I naravno da je jedan od preduslova za članstvo u EU, konkretno Srbije, Kosovo. Da se odnosi među tim državama i uslovi života normalizuju", rekla je Merkelova posle sastanka s Kosorovom.

Nemačka kancelarka je uoči posete izjavila da se problemi dužničke krize u pojedinim zemljama Evropske unije neće odraziti na evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

"Svim zemljama na Zapadnom Balkanu otvorili smo mogućnost da postanu članice EU... Ako Grčka, Portugal i Irska imaju teškoća, drugim zemljama nećemo oduzeti perspektivu", rekla je Merkelova.

"To zavisi samo od toga ispunjavaju li te zemlje uslove...Važno je, na primer, da Srbija sarađuje sa Kosovom. Bosni i Hercegovini je potrebna vlada. Makedonija treba da reši spor sa Grčkom oko imena", istakla je nemačka kancelarka.

Poseta Merkelove pripremana je od februara i, kako je pre nekoliko dana rekao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, nije vezana za nedavna dešavanja na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: