Opozicija najavljuje burnu sednicu

SNS: Vlast neozbiljna i neodgovorna, jer nema strategiju za krizu na Kosovu. DSS: Sednica Skupštine poslednji trenutak za promenu katastrofalne politike vlasti.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.07.2011.

14:50

Default images

DSS smatra da je na sutrašnjoj sednici nužno uspostaviti nacionalno jedinstvo o Kosovu.

"Nemamo pravo da ćutimo pred činjenicom da su gorki plodovi koje trenutno iskušavamo posledica odsustva strategije i plana vlasti za rešavanje problema na Kosovu, i činjenice da se politika iz dana u dan vodi neodgovorno", rekao je član Glavnog odbora SNS Marko Đurić.

Đurić je rekao da su predstavnici vlasti najpre uveravali javnost i građane da su Kfor i međunarodna civilna misija statusno neutralni i da su tu da obezbede sigurnost na graničnim prelazima, a da su onda isto veče saopštili da Kfor sprovodi odluke Prištine.

On je ocenio da nije vreme za podele i međusobno optuživanje predstavnika političkih stranka, ali i da vlada" luta i tumara u možda najznačajnijem pitanju političke sadašnosti u Srbiji", od čega, kako je naveo, najveću štetu trpe građani i državni interesi na prostoru Kosova i Metohije.

Naprednjaci, kako je dodao, apeluju na međunarodnu zajednicu, a posebno na države koje na Kosovu ostvaruju vojno i civilno prisustvo, da u trenutku opasne destabilizacije prilika, izazvane jednostranim potezima Prištine, u punoj meri ispune svoje međunarodne obeveze.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je zakazala za subotu u 14 sati sednicu parlamenta o Kosovu.

Samardžić: Zaustaviti katastrofalnu politiku

Demokratska stranka Srbije smatra da je sutrašnja sednica Skupštine Srbije poslednji trenutak za uspostavljanje nacionalnog jedinstva o Kosovu i promenu trogodišnje katastrofalne politike vlasti u Beogradu, izjavio je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

"Srbija treba da insistira na početku novih pregovora koji će biti u skladu sa Rezolucijom 1244, jer je dijalog u Briselu dao katastrofalne rezultate i njegov cilj nije bio poboljšanje života na Kosovu, nego uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i da Srbija posredno prizna Kosovo", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

Potpredsednik DSS je najavio da će ta stranka parlamentu predložiti da usvoji dokument u kojem se, pored insistiranja na novim pregovorima, navodi i da bi Srbija trebalo da se okrene onim činiocima u međunarodnoj zajednici od kojih se može očekivati pomoć da Srbija zadrži Kosovo, kao i da se preduzmu akcije na nivou Saveta bezbednosti UN, OEBS-a i Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: