Dva slučaja maltretiranja Srba

Štrpce -- Pripadnici ROSU jutros su maltretirali dvojicu Srba na putu Vitina - Štrpce. Kasnije, grupa Albanaca presrela je sveštenika na putu iz Lipljana ka Gračanici.

Izvor: Tanjug, radiokim.net
Podeli

Prvi incident se dogodio u mestu Doganović, kada su pripadnici ROSu presreli poljoprivrednike iz Klokota, Dušana Mirkovića i Zorana Svilanovića, koji su pošli na pijacu u Štrpce.

Prema rečima Mirkovića, policajci ROSU su brutalno postupali sa njima, tukli ih i terali da skinu stare srpske tablice sa automobila.

Oni su se nakon ovog incidenta vratili nazad u Vitinu, a, kako je rečeno u Kosovskoj policiji, ovaj slučaj nisu registrovali.

Portparol Policije Kosova Brahim Sadriu je rekao da je policiji prijavljen napad na mladića srpske nacionalnosti, ali da u izjavi koja je data prilikom prijave napada nije bilo naznake o nacionalnoj pripadnosti napadača.

Policija istražuje slučaj, rekao je Sadriu.

Podsetimo, jutros se dogodio još jedan napad u okolini Štrpca, kada je napadnuta jedna osoba srpske nacionalnosti. Tu vest izneo je, gostujući u Vestima B92, šef vladine kancelarije za saradnju s medijima Miki MIhajlović. On je taj incident okarakterisao kao odgovor na paljenje administrativnog prelaza Jarinje, koje su počinili, kako se pretpostavlja, pripadnici ekstremnih grupa iz Srbije.

Negde oko podneva, nedaleko od raskrsnice prema Prištini, grupa Albanaca presrela je sveštenika Igora Đokića iz Lipljana, koji je svojim automobilom krenuo prema Gračanici, vukla ga za mantiju i zapretila mu da ide u Srbiju, prenosi KiM radio.

“Krenuo sam iz pravca Lipljana prema Lapljem Selu. Na nekih 200 do 300m od Papićeve krivine primetio sam da me jedno vozilo pretiče i to je izgledalo kao da hoće da me udari. Ja sam se sklonio desno, a to vozilo se zaustavilo ispred mene. Iz tog vozila je izašao jedan čovek, a iza mog auta se zaustavilo drugo vozilo, odakle su izašla još trojica drugih. Onda sam i ja izašao iz svog auta, a jedan od njih je počeo da viče na mene. Drao se, psovao, vukao me za mantiju, vređao… Pitao sam u čemu je problem, na šta mi je on kazao, šta tražiš ti ovde, ti si Srbin, idi odavde”, priča otac Igor.

Prema njegovim rečima, ubrzo su tu počeli i drugi automobili da se zaustavljaju. Odglumio je kao da razgovara sa policijom, iako nikog nije imao na vezi.

“Ušao sam u svoje vozilo, nastavio da vozim i došao sam do Lapljeg Sela, odakle sam se javio ljudima u Eparhiji”, kazao je otac Igor.

Zamenik komandira policijske stanice u Gračanici Rama Krueziju KIM radiju je rekao da policija nije obaveštena o ovom incidentu.

strana 1 od 58 idi na stranu