92 žrtve tragedije, napadač priznao

Uhapšeni osumnjičeni priznao je da pucao na ostravu Utoja, gde je za sada nađeno 85 mrtvih, mahom tinejdžera. U eksploziji u prestonici Oslu sedmoro mrtvih.

Izvor: B92, Beta

Subota, 23.07.2011.

03:32

Default images

Policija strahuje da bi ukupan broj žrtava napada na norveškom ostrvu mogao da poraste na 98. Ispituje se da li je napadač imao saučesnika.

Do sada je potvrđeno da su u dva napada u Norveškoj poginule 92 osobe. Bezbednosne snage pretražuje ostrvo, a broj povređenih i nestalih i dalje nije poznat.

Norvežanin (32), koji je juče uhapšen na Utoji, nije pružao otpor policiji prilikom hapšenja posle masakra koji je trajao oko sat i po, navela je policija, ističući da osumnjičeni vodi "dijalog" sa policijom, ali da se salušanje teško odvija.

Napadač je prerušen u policajca, došao na ostrvo rekavši da je došao kao pojačanje zbog nemilog incidenta u Oslu, da bi zatim u nekom trenutku krenuo da ubija mlade koji su na ostrvu bili u laburističkom kampu.

Direktor norveške policije Ojstein Meland rekao je novinarima da su u omladinskom kampu norveške vladajuće partije otkrili mnogo više žrtava masakra i da bi broj ubijenih mogao biti još veći.

"Bilo je potrebno vreme da se pretraži prostor. Ono što sada znamo je da možemo reći da ima najmanje 80 ubijenih u Utoji", izjavio je Meland i dodao da su dimenzije masakra zapanjujuće. Prema njegovim rečima, mnogo ljudi je teško ranjeno, mada još ne znaju koliko ima povređenih, prenela je agencija AP. Premijer Norveške Jens Stoltenberg rekao je da se desila nacionalna tragedija.

Policija dovodi u vezu eksploziju u Oslu i pucnjavu na ostrvu Utoja, ali još nije saopštila detalje. U eksploziji koja se dogodila oko 15.30 časova po lokalnom vremenu ispred zgrade vlade, u četvrti u kojoj se nalazi nekoliko ministarstava i medijskih redakcija, poginulo je, prema zvaničnim podacima, sedmoro ljudi, a dvoje je teško povređeno. U međuvremenu, Evropol je, nakon masakra u Norveškoj, poručio da će formirati radnu grupu koju će činiti 50 stručnjaka kako bi se pomoglo severnoevropskim zemljama da istraže opasnost od terorizma.

Portparol Evropola rekao je da će ova grupa, sa sedištem u Hagu, pomoći istražiteljima u narednim nedeljama, ističući da desničarske grupe "postaju sve profesionalnije, agresivnije u načinu na koji privlače pristalice".

Policija smatra da su eksploziju izazvale jedna ili dve bombe i da bi mogla da bude u pitanju automobil-bomba, ali nije navela ko bi mogao da stoji iza ovog napada u kojem su teško oštećeni sedište premijera i druge okolne zgrade.
Najveæa tragedija nakon Drugog svetskog rata (Beta)
Dve neeksplodirane eksplozivne naprave takođe su nađene na ostrvu Utoja blizu Osla, gde je osumnjičeni napadač prerušen u policajca otvorio vatru na letnji univerzitet mladih laburista, rekao je vršilac dužnosti komesara policije Osla Vejnung Sponhajm. Prema navodima televizije TV2, koja se poziva na očevice, napadač se pojavio u letnjem kampu mladih laburista na ostrvu u blizini Osla i predstavio se kao pojačanje obezbeđenja posle eksplozija u glavnom gradu.

Portparol vladajuće Laburističke stranke Per Gunar, čiji je podmladak bio u kampu, rekao je ranije da je u kampu boravilo oko 700 mladih, uglavnom starosti između 14 i 18 godina.

Brejvik kupio đubrivo za pravljenje eksploziva

Norveški dnevni listovi prenose danas da je čovek koji se sumnjiči za napade u Oslu, Anders Behring Brejvik, i okolini pre dva i po meseca kupio šest tona veštačkog đubriva od kojeg može da se pravi eksploziv.
Ostrvo Utoja, mesto straviènog masakra (Beta)
Dnevnik "Verdens Gang" citira predstavnicu za medije kompanije Felešepet, koja snabdeva norveško tržište veštačkim đubrivom, koja je kazala da je šest tona đubriva isporučeno osumnjičenom 4. maja.

Veštačko đubrivo može da se koristi za pravljenje bombi i eksploziva u kućnoj izradi, jer sadrži vrlo zapaljive supstance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: