Drašković podržao REKOM

Predsednik SPO Vuk Drašković podržao je danas inicijativu da se na prostoru bivše Jugoslavije popišu sve žrtve sukoba 1991-1999.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

15:22

Default images

On je ocenio da bi trebalo uložiti dodatni napor kako bi se popisali i stradali u Drugom svetskom ratu.

Drašković je posle potpisivanja inicijative za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova 1991-2001. izjavio da je podržao taj predlog jer je to dug žrtvama nad kojima ne sme biti učinjen zločin kakav je napravljen posle Drugog svetskog rata".

"Do dana današnjeg žrtve iz Drugog svetskog rata nisu popisane. Nekoliko decenija SFRJ, koja se pozivala na jedinstvo, nije htela da popiše te žrtve i mislim da bi trebalo uložiti dodatni napor da se ovim popisom takođe popišu i žrtve u Drugom svetskom ratu", rekao je Drašković novinarima.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se popišu žrtve ratova, njihova nacionalnost, način na koji su poginuli, kao i drugi detalji, jer bi "tek na osnovu toga bilo mogućno ustanoviti punu istinu, tražiti puno pomirenje i odužiti se žrtvama".

On je rekao da će REKOM biti oformljen ako bude bilo iskrene političke volje čelnih ljudi u bivšoj Jugoslaviji, a da se iz izjava zvaničnika u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori čiji je parlament i podržao inicijativu, vidi da takva volja postoji.

"Ne znam ko bi ovome mogao da se opire, možda samo oni koji žele da manipulišu skrivanjem žrtava i žele da proizvode stalno neke cifre o svojim žrtvama i da uopšte ne pominju žrtve drugih", rekao je Drašković.

Akcija prikupljanja milion potpisa građana prostora SFRJ za osnivanje REKOM-a traje do 6. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: