Šešelj ostaje u Hagu

Većinom glasova sudsko veće Haškog tribunala odbacilo je zahtev Vojislava Šešelja da bude pušten na slobodu.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2011.

07:18

Default images

Veće je odbilo da se suđenje prekine i da optužnica protiv njega bude odbačena, ocenivši da je Tužilaštvo do sada izvelo dovoljno dokaza za nastavak postupka.

Predsedavajući sudskog veća Žan Klod Antoneti je rekao da je on izdvojio mišljenje u odnosu na druge članove sudskog veća, koje je zaključilo da je Tužilaštvo do ovog trenutka iznelo dovoljno dokaza da se proces nastavi.

"Nismo mogli u ovom stadijumu da konstatujemo da su dokazni predmeti bili lišeni pouzdanosti ili kredibilnosti", rekao je sudija Antoneti.

"U ovom stadijumu postoji dovoljno dokaznih predmeta za osudu, zbog podsticanja na počinjavanje svih zločina navedenih u optužnici", naveo je sudija.

"Iz tih razloga, pretresno veće odbacuje optuženog", istakao je sudija.

Do sada se u praksi suda u Hagu nije desilo da u ovoj fazi procesa, na polovini suđenja, optuženi bude oslobođen.

Predsednik sudskog veća Žan Klod Antoneti je na početku današnjeg zasedanja objasnio da je veće proveravalo dokaze po svim tačkama optužnice i da će se suđenje nastaviti ukoliko veće proceni da među dokazima ili svedočenjima ima naznaka o Šešeljevoj odgovornosti.

Sudija Antoneti rekao je i da veće u ovoj fazi "nije moglo da konstatuje da su dokazni predmeti bili lišeni pouzdanosti ili kredibilnosti".

"Pretresno veće raspolaže sa više dokaza da je optuženi promovisao nacionalističku ideologiju, što je podrazumevao progon nesrba i širio atmosferu straha kod nesrpskog stanovništva", rekao je Antoneti, čitajući rešenje sudskog veća.

U rešenju se navodi da je potvrđena tvrdnja tužilaštva da je Šešelj bio svestan "moći propagande", a da je kao pravnik "morao znati da je propagiranje verske i nacionalne mržnje krivično delo". U odluci se citira i svedočenje pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" koji je govorio o tome koliko su toj jedinici značile posete Vojislava Šešelja na ratištu.

On je dodao i da ne postoji kontradikcija između odbacivanja zahteva po članu 98 bis i oslobađanja optuženog na kraju suđenja. Sudija Antoneti je najavio za po podne čitanje svog izdvojenog mišljenja u odnosu na drugo dvoje sudija.

Lider Srpske radikalne stranke je početkom marta zatražio od pretresnog veća da ga oslobodi, pošto tužilaštvo, kako Šešelj tvrdi, nije dokazalo nijednu optužbu protiv njega za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Po pravilima Tribunala, sudije mogu oceniti da su tužioci izneli dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim tačkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbaciti celu optužnicu ili neke od njenih tačaka.

Ukoliko sudije ne oslobode Šešelja, suđenje bi trebalo da se nastavi dokaznim postupkom odbrane.

Suđenje Šešelju je počelo u novembru 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog.

U sudskom pritvoru u Sheveningenu Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

I Simatović traži oslobađanje

Inače, i odbrana bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Franka Simatovića takođe je podnela zahtev da on bude oslobođen, pošto smatra da optužba nije iznela dokaze koji mogu da dovedu do osuđujuće presude.

Sudsko veće će o tome odlučivati u četvrtak, a odluka će biti donesena prema pravilu 98 bis, kao i u slučaju Šešelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: