EU: Srbija, načelno, na dobrom putu

Preliminarni izveštaji evropskih stručnjaka su načelno pozitivni, ali će Srbija morati da nastavi da se efikasnije bori s problemom lažnih azilanata.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

19:00

Default images

Ekspertska misija za monitoring vizne liberalizacije završila je posetu Srbiji. Zaključak je da se Beograd pridržava kriterijuma iz takozvane mape puta za ukidanje viza.

Evropski ekperti proverili su, tokom misije u Beogradu, iste oblasti koje su bile presudne za odluku EU da ukine vize za građane Srbije.

Pre svih, analizirana je uspešnost kontrole granica, bezbednost u izdavanju pasoša i efikasnost borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u sferi migracija. evropskoj misiji su predočene mere za suzbijanje lažnih zahteva za azil u zemljama EU.

Zbog povećanog broja lažnih azilanata neke članice EU, pre svih Francuska i Holandija predložile su da se odluci o ukidanju viza za zemlje zapadnog Bakana doda klauzula kojom bi bila omogućeno ukidanje bezviznog režima ako dođe do zloupotreba. EU će se o tom predlogu izjašnjavati na ministarskom sastanku u junu

Evropski zvaničnici zatražili su od nadležnih u Srbiji da efikasnije primenjuju usvojene zakone koji regulišu kontrolu granica i migracije, kao i da nastave sa primenom evropskih standarda u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: