Vanredni izbori 18. decembra?

Vanredni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe 18. decembra, nakon što Srbija dobije status kandidata za EU, piše "Danas" pozivajući se na izvore u DS.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.03.2011.

22:36

Default images

U vladajućim strankama navode da o eventualnom datumu održavanja izbora, razgovora nije bilo u vladajućoj koaliciji. Opozicija saopštava da je spremna za izbore.

Plan o izborima nastao je u bliskom Tadićevom okruženju, a datum, osim za kandidaturu za EU vezuje se i za proizvodnju novog modela Fijata u Kragujevcu, piše "Danas".

"Danas" piše da realizacija plana zavisi od mišljenja Evropske komisije o srpskoj kandidaturi, najavljenog za prvu polovinu oktobra.

Ukoliko stav EK bude pozitivan, srpske vlasti bi odmah potom raspisale prevremene parlamentarne izbore, prema planu koji je sačinjen u najbližem okruženju predsednika Borisa Tadića.

Prema rečima sagovornika lista "Danas", u državnom vrhu se računa na to da će EK dati zeleno svetlo kandidaturi, što bi trebalo da se desi do 12. oktobra.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem nije razgovarao o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, ali da ostavlja mogućnost da se do 16. aprila dogovore o datumu izbora.

Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da ga je iznenadilo pisanje današnjih medija da postoji neki dogovor ili odluka "da izbori budu u nekom mesecu ove godine".

"I jedni i drugi moramo da popustimo da bi došlo do rešenja, ali sigurno izbori neće biti u 2012. godine, to vam sada kažem", istakao je Nikolić. Kako piše "Danas" , predsednik Srbije Boris Tadić će u Kragujevcu otvoriti novu fabriku kompanije Fijat automobili Srbija i svečano će početi proizvodnja novog modela automobila.

To bi trebalo da se dogodi 20. novembra. Upravo zbog preciziranja tog datuma, srpski predsednik je 19. marta boravio u Torinu, kako bi se sastao s predsednikom Fijata Serđom Markioneom.

Kako je za list objašnjeno u DS, u vezi s raspisivanjem i održavanjem prevremenih izbora "presudna je brzina". Sve mora da se odigra u roku od nekoliko dana. Entuzijazam i probuđene nade u bolji život kod birača zbog dešavanja oko Fijata i statusa kandidata brzo će narasti, ali će isto tako brzo i splasnuti.

Vlast je toga svesna, pa planira da ponovi scenario iz proleća 2008, kada je pobedila na izborima zbog potpisivanja SSP-a i ugovora s Fijatom. Kao što su ljudi tada poverovali da slede bolja vremena, isto će se i sada desiti. Svakako, proizvodnja novog automobila i kandidature za EU "neće odmah moći da se mažu na hleb", kažu naši sagovornici, pa je stoga neophodno da do izbora dođe što pre.

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila da su pisanja pojedinih medija o datumu održavanja vanrednih parlamentranih izbora najobičnija spekulacija i da nikakvi razgovori o datumu izbora nisu vođeni.

I vlast i opozicija spremni za izbore

Markoviæ: O tome nismo razgovarali (Tanjug)
Zamenica šefa poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije Suzana Grubješić izjavila je da u vladajućoj koaliciji nije bilo razgovora o datumu održavanja parlamentarnih izbora.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da ne zna koliko su tačne informacije objavljene u medijima da će parlamentarni izbori biti održani u decembru.

"Od URS-a ne zavisi datum izbora. Mi se držimo dogovora da je Srbiji potrebna politička stabilnost do dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekla je Grubješić.

Prema njenim rečima, za URS je prihvatljiva i varijanta da izbori budu održani u decembru ove godine ili u martu 2012. godine, kada je i redovni termin za njihovo održavanje.

Ona je dodala da je 2011. "predizborna ili izborna" godina, a da će URS biti spreman za izbore kad god oni budu raspisani, jer su, kako je kazala, ozbiljne stranke uvek u kampanji.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković takođe je rekao da je ta stranka spremna za izbore , kada god oni budu raspisani ali da o tome nije bilo reči u vladajućoj koaliciji.

"Još niko nije inicirao sastanak i nije ta tema bila na dnevnom redu, ni na prethodnim sastrancima", rekao je Marković novinarima u parlamentu.

Marković je naglasio da za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora treba da postoji politički dogovor stranaka koje čine vladajuću većinu.

Jovanović: Izbori možda i ranije

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je ta stranka, kao i koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, uvek spremna za izbore, ali da je mišljenja da bi bilo bolje da oni budu organizovani u oktobru ili polovinom novembra.

Komentarišuci pisanje nekih medija da će parlamentarni izbori biti održani 18. decembra, nakon što Srbija dobije pozitivno mišljenje o zahtevu za članstvo u EU, Ilić je novinarima u parlamentu rekao da bi izbori u decembru bili "nezgodni" zbog zime, mnogobrojnih praznika i slava, zbog čega bi došlo do manje izlaznosti.

“I Slobodan Miloševic je organizovao izbore oko Svetog Nikole, pa je izgubio”, rekao je Ilić i napomenuo da je koalicija oko SNS uvek spremna za izbore i da ih jedva čeka.

Lider Liberalno - demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je ta stranka spremna za izbore kad god budu raspisani, ali da bi održavanje izbora pre dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU bila "prevelka politička avantura".

"Za nas je najvažnije da ti izbori budu put do efikasnije i konkretnije evropske politike koja ne treba da prokrijumčari Srbiju u Evropu, nego da ovde stvori preduslove kako bi zemlja bila moderna", rekao je Jovanović .

Lider LDP-a je reko da bi "ulazak u izbore" pre sticanje kandidature bila prevelila politička avantura, ali da ne isključuje ni mogućnost da se izbori održe i ranije, jer aktuelna vlada "nema snagu da se dinamičnom politikom društvo menja do dobijanja kandidature".

"Svaki dan ove vlade je mnogo veća šteta od koristi koju očekujemo u oktobru", rekao je Jovanovć i dodao da ne vidi nijedan kvalitetan potez koji bi aktuelna vlada mogla da povuče do oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: