Ministar pozvao na prekid štrajka

Sve više škola u štrajku. Ministar prosvete apeluje na prosvetare da prekinu štrajk ili makar održavaju časove do 30 minuta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

14:25

Default images

Škole u Srbiji i dalje ne rade normalno - neke učionice su i dalje prazne, a negde časovi traju po 30 minuta. Rešenje problema se ne nazire jer ni nastavka pregovora za sada nema na vidiku.

Ministar prosvete uputio je načelan poziv sindikalcima za pregovore, a profesori odgovaraju da ih niko zvanično ne zove i još više se ljute posle upozorenja premijera da ruše ceo finansijski sistem.

Đaci na prinudnom raspustu, profesori u parku, a Ministarstvo prosvete u svojim kancelarijama. Pozicije sindikata i države se ne menjaju, a pregovarači su ukopani u svojim rovovima i ne odstupaju.

Ministarstvo prosvete izbrojalo je da 1.326 škola radi, a da ih je 478 potpuno obustavilo rad, što je za dve više nego u petak. Ministru Žarku Obradoviću je žao što škole ne rade i tvrdi da vrata za razgovor nisu zatvorena, ali da je povećanje budžeta za prosvetu od 24 odsto previsoko.

“U redu, koristi se pravo na štrajk, ali se moglo razgovarati. Evo ja koristim i ovu priliku da javno kažem da smo mi spremni za razgovore“, poručuje Obradović, ali priznaje i da nova runda pregovora još nije zakazana.

“Pa, to ne zavisi samo od mene, nego od dobre volje. Što se mene tiče, možemo da razgovaramo ujutru, u podne, naveče - vreme nije bitno“, stav je ministra.

Radno mesto mnogih profesora danas su bile beogradske ulice. Umesto u učionicama, nastavnici su šetali centrom Beograda sa krstom koji označava krah profesije.

Ne brinu šta rade đaci kad nema nastave i veruju da su na sigurnom, a još više ih je naljutilo upozorenje premijera da njihovi zahtevi ruše ekonomski sistem.

“Ne da se nije promenilo, nego su prosvetni radnici revoltirani. Revolt se iskazuje sa većim odzivom škola u protestu. Niko nas ne zove na pregovore, niti ih prosveta zanima, niti ih prosvetni radnici interesuju“, ocenjuje Milorad Antić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prosvetari imaju podršku i iz centrala sindikata koje potvrđuju bojazan državnih funkcionera da ako se ispune zahtevi prosvetara slede zahtevi ostalih budžetskih korisnika.

“Tražiće i drugi bilo prosvetara ili ne bilo. Samo što su prosvetari prvi tražili, a mogli su to i lekari, a onda bi lekarima rekli - ne može, tražiće prosvetari. I tako nikako da zakrpe tu rupu koja se zove obaveza države da finansira javni sektor“, kaže predsednik UGS “Nezavisnost“ Branislav Čanak.

Ministar prosvete kaže da će gradivo morati da bude ispredavano u celini, ali ne želi da pre završetka razgovora i nastavka nastave govori o kaznama za one koji štrajkuju izvan zakona i pozivaju decu da ne dolaze u školu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: