Mićunović: Istraga i pregovori

Šef delegacije Srbije u PS SE Dragoljub Mićunović kaže da početak istrage o trgovini organima na Kosovu neće uticati na početak pregovora Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

00:38

Default images

"Ono o čemu će se razgovarati nije striktno vezano za istragu koja će biti samostalna i koja se tiče potpuno drugih vrsta istraživanja", rekao je Mićunović.

"Nema nikakvog razloga (za odlaganje), i bilo bi čak loše da mi sada prekidamo ono što smo obećali, jer se nas to najviše tiče, jer su nama potrebni pregovori...", kazao je on.

On je, komentarišući stav albanskog zaštitnika građana Glorine Nuni da je neophodno potpuno i nepristrasno istražiti navode (izvestioca Saveta Evrope Dika Martija) o zločinima ekstremista OVK-a na Kosovu, rekao da je "posle usvojene Rezolucije i stavova Euleksa i Amerike, sasvim jasno da se po tom pitanju mora sarađivati".

Prema njegovim rečima, nije definitivno rešeno ko će, pored Euleksa, voditi istragu o trgovini ljudskim organima, s obzirom na to da, kako je naveo, "postoje očigledno i želje da tu dođe još neko".

"(Razgovaraće se) o tome da li će se neko uključiti preko UN ili Saveta Evrope ili će učestvovati neko potpuno nezavisno telo. Ko god bio - isteraće stav do kraja", naveo je Mićunović, koga je prethodnih dana domaća opozicija pozivala da podnese ostavku na mesto šefa srpske delegacije u Savetu Evrope zbog kritika na račun te delegacije zbog neusklađenosti njene polne strukture.

Mićunović je za RTS rekao da je taj problem rešen "odlično" i da činjenica da nije poštovano pravilo o broju žena u srpskoj delegaciji nije izazvala negativne posledice.

On je kazao da sastavljanje delegacije poslanika nije njegov zadatak, već skupštine, i da su u srpskom parlamentu znali za novi propis da bar jedan član delegacije mora biti žensko, ali da nisu stigli da na vreme reaguju.

"Problem je bio što smo imali zasedanja koja se tiču budžeta i onda smo ušli u pauzu. Kada su nas u januaru obavestili da bi to pravilo trebalo ispoštovati onda smo se obratili pismom, i ja sam odmah čim sam došao (u Strazbur) pričao sa predsednikom Parlamentarne skupštine (Saveta Evrope), i obećali smo da ćemo do aprila jednu ženu imati kao člana, ne kao zamenika (delegacije)", naveo je Mićunović.

Šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ocenio je da se na zasedanju Parlamentarne skupštine desilo "nešto veliko", misleći na skoro jednoglasno usvajanje četiri rezolucije u tom telu, i naveo da, nakon usvajanja rezolucije o zločinima na Kosovu, "nema više crno-bele slike u kojoj su Srbi loši momci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: