“Gorenje” stiže u Zaječar

Kompanija “Gorenje“ izgradiće fabriku u Zaječaru i zaposliti oko 300 ljudi. “Gorenje” je za Zaječar kao “Fijat” za Kragujevac, ocenjuje ministar Dinkić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2011.

18:49

Default images

Prema najavama, u Zaječaru će biti otvorena nova radna mesta, pa će možda neki koji su planirali da krenu put Beograda ostati u svom rodnom gradu.

Naime, slovenačka kompanija ''Gorenje'' je saopštila da je sa Vladom Srbije i predstavnicima gradskih vlasti u Zaječaru postigla dogovor o otvaranju fabrike za proizvodnju aparata za domaćinstvo.

“Gorenje” će kupiti fabriku “Porcelan”, čija je početna cena oko milion i 150.000 evra i u naredne tri godine zaposliće 300 radnika.

Posle gotovo dve decenije propadanja privrede u istočnoj Srbiji, prva veća investicija, prema najavama Vlade Srbije, ali i budućeg investitora, uskoro stiže u Zaječar.

Slovenačka kompanija “Gorenje” otvoriće fabriku u ovom gradu i zaposliti 300 ljudi. Početna investicija je 2,9 miliona evra.

Pregovori sa “Gorenjem” trajali su gotovo godinu dana, a za otvaranje pogona ove kompanije bilo je mnogo zainteresovanih gradova.

Iako istočna Srbija u odnosu na druge krajeve zemlje ima jako lošu infrastrukturu, “Gorenje” se ipak opredelilo za Zaječar.

Možda je razlog tome ponuda Vlade Srbije o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava u iznosu od 10 000 evra po radnom mestu, što je, ukoliko svih 300 radnika dobije posao, više od početne investicije.

Ipak gradonačelnik Zaječara kaže da je u Vladi postojao konsenzus oko toga da “Gorenje” dođe baš u Timočku krajinu.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zaječaru je nešto više od 7.100 ljudi, a najviše srednjoškolaca i nekvalifikovanih radnika.

Formiran je i Lokalni savet za zapošljavanje čiji je cilj usklađivanje programa i mera tržišta rada sa ciljevima lokalnog ekonomskog razvoja, a uskoro će se pokazati da li i kako funkcioniše u praksi.

“Jura” otvara još jednu fabriku u Nišu

Dobre vesti stižu i za Nišlije koje su u potrazi za poslom. Naime, jedan od najaktivnijih investitora u Srbiji, južnokorejska kompanija “Jura”, zvanično je obavestila ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će u martu početi izgradnju druge fabrike u Nišu, a treće u Srbiji, rečeno je u tom ministarstvu.

Fabrika će proizvoditi kablove za auto-industriju, a bakar će kupovati u Srbiji iz RTB Bora, čime će imati zaokružen proizvodni proces u našoj zemlji.
Biće zaposleno najmanje 300 novih radnika iz Niša, navode u Ministarstvu ekonomije.

U Nišu je “Jura” već u industrijskoj zoni Donje Međurovo počela izgradnju nove fabrike za proizvodnju elektrodelova za automobile.

Reč je o najvećoj grinfild investiciji u poslednjih 20 godina u Nišu. Investicija je vredna 15 miliona evra, a omogućiće zapošljavanje najmanje 1.500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: