Beriša i Krasnići: Marti rasista

Albanski premijer Sali Beriša i vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići optužili su u Tirani, izvestioca Saveta Evrope Dika Martija za rasizam.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

23:20

Default images

Njih dvojica su se sastali radi konsultacija uoči Martijevog svedočenja pred Komitetom za spoljne poslove EP.

"Puna istraga Euleksa i Haškog tribunala je najbolji odgovor na zapaljiv i rasistički izveštaj Dika Martija. Marti je rasista, koji je Albance opisao kao kradljivce bubrega i Jevreje kao primaoce tih organa“, rekao je Beriša.

Beriša dodaje da Marti mora da da svoje dokaze o navodima koje je izneo i u izveštaju preda Euleksu i Haškom tribunalu. „To je za Savet Evrope važna obaveza, zakonska i moralna. Podržaćemo rezoluciju, ali ćemo izneti rezerve u vezi sa rasizmom Dika Martija. Rat za oslobođenje Kosova je jedna od najsvetlijih strana albanske istorije“, navodi Beriša.

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u svom izveštaju je naveo da su sve afere sa krađama organa organizovali isti ljudi, a sudija Euleksa Džonatan Ratel nedavno je izjavio da su siromašnim ljudima, koji su transportovani na Kosovo, davana lažna obećanja da će dobiti novac za svoje organe, koji su potom prodavani na crnom tržištu.

Doktor Jusuf Sonmez, "glavni hirurg" u operacijama vađenja organa na Kosovu, poznat po nadimcima "doktor vampir" i "doktor strvinar", priveden je u Istanbulu zbog sumnje da je izvršio više desetina operacija na Kosovu u okviru međunarodne mreže za koju se veruje da je trgovala ljudskim organima.

Ratel je tokom saslušanja 7 osoba optuženih da pripadaju međunarodnoj mreži trgovine ljudskim organima, uhapšenog Sonmeza označio kao ključnog hirurga u operacijama na privatnoj klinici "Medikus" u Prištini.

Udruženja ratnih veterana OVK skuplja potpise

Peticiju protiv navoda izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je optužio OVK i jednog od njenih vođa Hašima Tačija za trgovinu organima kosovskih Srba, ovih dana potpisuju i Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac, preneli su prištinski mediji.

Potpisivanje peticije organizuju Udruženja ratnih veterana OVK. U Preševu i Bujanovcu potpisivanje peticije je organizovala organizacija veterana bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Potpisivanje peticije u Preševu i Bujanovcu je javno, a organizatori su preneli da bezbednosne službe Srbije to ne ometaju. Albanci u opštinama na jugu centralne Srbije potpisivaće peticiju do 15. januara.

Prethodno je potpisivanje peticije organizovano na Kosovu, Albaniji i Makedoniji. Organizacije proizašle iz OVK su prilikom pokretanja peticije početkom ovog meseca navode da je Marti uvredio albanski narod.

"Mi, uznemireni građani potpisujemo ovu peticiju kao odgovor na izveštaj Dika Martija, kojim on pokušava da ocrni naciju, naše pravo i borbu za slobodu i nezavisnost od totalitarnog režima Srbije", navodi se u tekstu peticije.

Po okončanju potpisivanja peticije, ona će biti upućena Savetu Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: