“Preživela“ vlada Jadranke Kosor

Poslanici Hrvatskog sabora izglasali su prošle noći poverenje vladi premijerke Jadranke Kosor. Za poverenje vladi glasalo je 79 poslanika, a 62 je bilo protiv.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.10.2010.

01:46

Default images

Osim poslanika HDZ-a vladajuću većinu čine i poslanici Hrvatske seljačke stranke i osam poslanika nacionalnih manjina.

Opozicija je kao razloge za raspravu o poverenju vladi navela sve lošije stanje privrede, izostajanje sprovođenja reformi, mnogobrojne afere i unutrašnje sukobe u HDZ-u.

Ratko Gajica, poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koja je članica vladajuće koalicije, bio je suzdržan.

Iako javnost već danima spekulisala o tome da bi bivši premijer Ivo Sanader, koji je nezavisni poslanik u Saboru, mogao da ugrozi vladajuću većinu, on je izjavio da "ne može da zamisli da bi rušio većinu koju je stvarao". On je još u sredu ujutro napustio saborsku sednicu zbog drugih obaveza.

Burna rasprava o inicijativu koju je potpisalo 58 poslanika opozicionih stranaka trajala je gotovo 15 časova, odnosno do iza ponoći, a obeležile su je oštre međusobne optužbe poslanika vlasti i opozicije.

Zoran Milanović, predsednik poslaničkog kčuba SDP, partije koja je i pokrenula raspravu i poverenju vladi, rekao je sinoć u Saboru da je njihova teza i uverenost da je Hrvatska taoc sukoba unutar HDZ-a i da to mora prestati.

"Mi mislimo da ova vlada sramoti Hrvatsku i mislimo da treba otići", kazao ne on.

Na njegove optužbe, u odbarnu vladajuće koalicije ustali su poslanici HDZ-a, a za njima i sama premijerka Jadranka Kosor.

"Mi nećemo, dame i gospodo, biti niti uzrdmani, niti poljuljani, niti ćemo posustati samo zbog toga što neki žele da Hrvatska bude taoc nestrpljive i nezrele želje za dolazak na vlast", poručila je Kosorova opozicionim saborcima, dodavši uz to i "sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašta".

Žučna rasprava se nastavila do iza ponoći, a optužbe su se smenjivale sa obe strane. Na kraju je vlada premijerke Kosor ipak „preživela“ glasanje o poverenju, a umesto rasprave o činjenicama i razlozima za pokretanje pitanja poverenja vladi, u Saboru su se smenjivale optužbe, uvrede, podmetanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: